CBR loopt door coronacrisis ruim 35 miljoen mis

CBR pechtold

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is door de coronacrisis de afgelopen zeven weken meer dan 35 miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Dat zegt directeur Alexander Pechtold afgelopen vrijdag in een interview met BNR.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het CBR moest in zeven weken duizenden examens annuleren door de crisis. In het interview geeft Pechtold aan dat ze inmiddels over de 35 miljoen euro aan kosten zitten. 

Kosten

Hij zegt: "Dat kost de samenleving, want wij zijn een overheidsinstelling (ZBO), ruim drie miljoen per week. We zitten nu over de 35 miljoen." Waarop BNR aangeeft dat rekensommetje niet klopt. "Er zijn nog meer kosten", antwoordt Pechtold daarop. Er werd niet verteld welke kosten dat waren. Ruim 300.000 examens gingen niet door. 

"Ik had mezelf voorgenomen: 2020 wordt het jaar dat we van het imago afkomen dat we altijd maar problemen hebben. Dat begon op 3 januari al ingehaald door de werkelijkheid doordat een teleurgestelde kandidaat ons hoofdkantoor in brand stak. Ook vier miljoen euro schade. Het zit ons ook niet mee. Maar ik hoop dat we rond de kerst de bedrijfsvoering op orde hebben."

Examens

Sinds vorige week is het CBR weer begonnen met het examens afnemen met examens voor motoren en brommers en theorie-examens. Vanaf komende maandag is het weer mogelijk om praktijkexamens afgenomen. Daarvoor zijn maatregelen genomen zoals een mondkapje en eventueel een flexibel scherm.  

Verder gaf Pechtold aan dat hij examinatoren die in de risicogroep vallen (of partners hebben die daarin vallen) niet gaat dwingen om te werken.