Nieuws voor rijscholen

ruzie in de auto

Controle en vanzelfsprekendheid hoofdoorzaken ruzies in de auto

woensdag 16 augustus 2017 | Daisy Kossen

In Nederland registreerde het CBS in 2016 rond de 66.600 scheidingen van mannen en vrouwen. HAPPYCAR heeft onderzoek gedaan naar het ontstaan van de ruzies in de auto en geeft adviezen om deze ruzies te voorkomen of onderweg op te lossen.

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

Uit de enquête is naar voren gekomen dat 79,5 procent van de automobilisten weleens onenigheid heeft tijdens het reizen. Hieronder volgen de belangrijkste conclusies en geven drie relatietherapeuten hun mening en adviezen over de uitkomsten van het onderzoek.

Vrouwen achter het stuur maken het meest ruzie

Indien vrouwen zelf rijden (87,1 procent) maken ze meer onenigheden met hun partner dan wanneer de man rijdt (78,8 procent). Met 35,5 procent ruziën vrouwen het meeste over de wegbeschrijvingen van hun partner, de rijstijl komt met 29,4 procent op de tweede plek. De twee hoofdoorzaken voor het beginnen van enigheden is voor mannen hetzelfde: wegbeschrijvingen (27,5 procent) en de rijstijl (26,1 procent). Na de twee hoofdoorzaken zijn er echter grote verschillen te zien, als derde oorzaak hebben 19,44 procent van de mannen de neiging om de vrouw de schuld te geven aan de verkeersituaties (b.v. file). Bij vrouwen is het te snel rijden van de man de derde oorzaak voor het hebben van meningsverschillen (22,8 procent). De muzieksmaak behoren voor beide groepen ook tot de top vijf van meeste oorzaken voor het ruziën in de auto, indien vrouwen achter het stuur zitten wordt er het meeste over de muzieksmaak geklaagd (19,4 procent).

Vrouwen maken meest ruzie

De Spanjaarden en Fransen meeste onenigheden

Binnen Europa hebben Spanjaarden met 83 procent de meeste meningsverschillen in de auto, vervolgens komen de Fransen (82,4 procent), Italianen (77,6 procent) en Duitsers (76,5 procent). Voor Spanjaarden is de wegbeschrijving de meest storende factor (30,8 procent), ook is de muziekkeuze voor Spanjaarden belangrijk in de auto (22 procent). Voor 31,1 procent van de Fransen is de rijstijl een grotere stoorfactor dan de wegebeschrijving (21,8 procent). Een groot deel van de Italianen ergert zich aan de wegbeschrijving (39 procent) en het te snel rijden van de partner (27,4 procent). 26,1 procent van de Duitsers stoort zich het meeste aan de rijstijl van hun partner.

Ruzies nationaliteiten

Vanzelfsprekendheid en het verlies van controle

De Britse relatietherapeute drs. M. Mason is het zwijgen over de verwachtingen een van de oorzaken voor ruzies in de auto. “We hebben de neiging om te vergeten dat we over onze verwachtingen voor de reis of vakantie moeten praten, voor ons is het vanzelfsprekend dat de ander al weet wat onze reisvoorkeuren of problemen zijn”. De Amerikaanse psychiater dr. Lieberman voegt hieraan het controle aspect toe. “De meest voorkomende oorzaken zoals het geven van wegbeschrijvingen, rijstijl en het te snel rijden zijn met controle verbonden. De koppels hebben moeite met het loslaten van de controle waar ze naartoe rijden of gaan, dus wie de baas is in hun relatie”. De Australische relatiecoach C. Mora zegt dat de duur van een relatie een belangrijke factor is. “In het geval van lange relaties hebben partners een rolverdeling aangenomen en de behoefde van het controleren of adviseren van de ander losgelaten.” In het geval van reistijden tussen de 10 en 20 uur (75,7% procent) of langer (72,1 procent) is het hebben van ruzies het geringst. Volgens drs. M. Mason is dit gerelateerd aan het plannen, omdat de reis langer duurt worden de details beter voorbereid.

Onderwerpen ruzies in auto

Plannen van details

Drs. M. Mason, de Britse vrouwelijke relatietherapeute, beweert dat het belangrijk is om van tevoren de rijstijl van de partner te accepteren. “Anders is het beter om de touwtjes in handen te nemen en zelf te gaan rijden.” Ook is het handig om van tevoren te beslissen of de gps wordt gebruikt of dat een bijrijder gewenst is. De Australische relatiecoach C. Mora adviseert om de reis met een schone en opgeruimde auto te beginnen en van tevoren de route met elkaar te bespreken voordat iemand in de auto stapt. Ook adviseert ze om voldoende eten en drinken mee te nemen en regelmatig een pauze te nemen om daadwerkelijk van de reis te genieten. Dr. C. Lieberman benadrukt “Indien je goede trek hebt is de kans groter om in een ruzie terecht te komen”. Bovendien raadt ze aan om eerdere onenigheden niet voor in de auto te bewaren. ”Bewaar geen meningsverschillen voor in de auto zodat je jouw partner voor je alleen hebt. Dit kan uitlopen tot erge ruzies als de partner zich in het nauw gedreven voelt en geen ontsnappingsmogelijkheid heeft.” Hieronder een kort overzicht van de genoemde punten:

  • Accepteer de rijstijl van de bestuurder, rij anders zelf
  • Overleg van tevoren of er een gps wordt gebruikt 
  • Begin de reis in een opgeruimde auto
  • Neem regelmatig een pauze 
  • Overleg voor het instappen van de auto de route
  • Ga niet met een hongerig gevoel achter het stuur zitten
  • Bewaar eerdere frustraties niet voor in de auto

Ruzie voorkomen

Volgens drs. Mason is het normaal om een kleine onenigheid tijdens het reizen te hebben. “Het gaat er echter om hoe het meningsverschil wordt opgelost.” De Britse relatietherapeute beweert dat het kan helpen om samen regels op te stellen, maar ook door bijvoorbeeld onderweg wat iets lekkers te nemen en jezelf aan het doel van de vakantie te herinneren. De vakantie is er juist om de tijd te delen met de mensen die we het meeste liefhebben. Indien er een fikse ruzie onderweg ontstaat adviseert relatietherapeute C. Mora om de auto aan de kant te zetten en elkaar een adempauze te gunnen. “Hoe belangrijk is het probleem? Zou iemand sterven? Indien er geen sprake is van gevaarlijk rijgedrag kan dit een kans zijn om de grenzen van het geduld te verleggen.” Hieronder nogmaals in het kort de aanbevelingen:

  • Stel samen regels op, zowel voor de partner als voor de bestuurder zelf
  • Indien er ruzie ontstaat denk dan altijd aan het doel van de vakantie
  • Als er door de ruzie gevaarlijk rijgedrag ontstaat zet dan de auto direct aan de kant

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!