Nieuws voor rijscholen

Nieuwe route naar school? Oefen met je kind!

Nieuwe route naar school? Oefen met je kind!

woensdag 16 augustus 2017 | Daisy Kossen

Voor de meeste kinderen die in september starten op het voortgezet onderwijs, betekent het nieuwe schooljaar ook een nieuwe school. En dus ook een nieuwe (en vaak veel langere) fietsroute met soms complexe verkeerssituaties. Verschillende organisaties roepen ouders op om met hun kind de route te oefenen, zo ook Vervoerregio Amsterdam.

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

De organisatie heeft voor de zomervakantie een brief verzonden aan alle ouders die een kind hebben dat na de vakantie gaat starten op het voortgezet onderwijs. In de brief wordt de ouders gevraagd om hun kinderen goed voor te bereiden op de nieuwe school-thuisroute. En dat wordt niet voor zomaar gedaan.

Stijging ongevallen

Direct na de zomervakantie is het risico op een ernstig ongeluk bij kinderen van 12 jaar namelijk bijna twee keer zo groot als in de rest van het jaar. Elk jaar laten de eerste weken van het nieuwe schooljaar een stijging zien in het aantal ongevallen met kinderen tussen de tien en de veertien jaar.

Tips

Om je kind veilig naar school te laten gaan is het verstandig om in de zomervakantie samen de meest veilige route van en naar school uit te stippelen en die een paar keer samen te fietsen. Het is daarbij belangrijk om tijdens het oefenen duidelijke aanwijzingen te geven en gevaren te benoemen. Leg ook uit hoe je kind zich in een lastige verkeerssituaties moet gedragen. En wijs ze op de dode hoek van vrachtauto’s en bussen (ruim rechts achter blijven en minstens drie meter afstand houden). Reist je kind met het openbaar vervoer? Dan raden we je aan om de nieuwe looproute te oefenen.

Smartphone

Sinds de opkomst van de smartphone is er een hele nieuwe categorie verkeersongevallen bij gekomen. Bijna iedereen tussen de 12 en 18 jaar heeft een smartphone met internetbundel. 77 procent van de jongeren zegt de smartphone ook weleens tijdens het fietsen te gebruiken. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt de smartphone een rol. De ongelukken ontstaan doordat het verkeer niet wordt gezien of gehoord. Spreek met je kind af om op een veilige plek aan de kant van de weg te gaan staan als het nodig is om de telefoon te gebruiken. En bijvoorbeeld om alléén op lange, rustige routes muziek te luisteren, met het volume zacht en één oordopje in.

Veilige fiets

Volgens Vervoerregio Amsterdam is ook een goede fiets belangrijk voor de verkeersveiligheid. Controleer of de remmen en de verlichting goed werken en zorg voor een stevige bagagedrager, goede snelbinders en een degelijk slot. Een complete fietscontrolelijst staat op verkeerseducatiepunt.nl/checklist-veilige-fiets. 

Campagne

Op maandag 21 augustus lanceert van Veilig Verkeer Nederland weer haar campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Verschillende borden en spandoeken wijzen de automobilisten en andere verkeersdeelnemer er dan op dat er weer veel schoolkinderen op de weg zijn. De inzet van bijbehorende materialen loopt in elke regio een week voorafgaande aan de start van de scholen tot twee weken daarna.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!