Wielrenners steeds vaker betrokken bij fietsongevallen

De drukte op het fietspad neemt toe en daarmee ook het aantal ongevallen. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 37.600 fietsslachtoffers gevallen. Een op de tien is wielrenner. Vorige maand nog kwamen drie wielrenners om het leven bij drie afzonderlijke incidenten.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Fietsers zijn een kwetsbare groep weggebruikers. Met name wielrenners kunnen door hun enorme snelheid en soms lomp fietsgedrag een gevaar voor zichzelf en anderen vormen. Afgelopen maand  wees de wielersportbond haar leden nogmaals op hun gedrag en de verkeersregels. "Op tijd afremmen, anderen ruimte gunnen en ruim van tevoren bellen." Want meer dan eens eisen de fietsers met een brul ruimte op. Of dwingen ze zelfs voorrang af.

Toename ongevallen

Het aantal ongevallen met racefietsen neemt de laatste jaren gestaag toe. “In 2011 werden 3.700 wielrenners behandeld op de eerste hulp, vorig jaar waren dit er 4.700”, zegt woordvoerder Yvonne Nicasie van VeiligheidNL in het Reformatorisch Dagblad. Ongevallen met een racefiets komen het meest voor bij mannen tussen de 35 en 54 jaar.

Groepen meer risico

Wielrenners blijken vooral in groepen meer risico te lopen op een ongeval dan wanneer er individueel wordt gefietst. Circa 70 procent van alle fietsongevallen vindt plaats in groepsverband, zegt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Verkeersdoden

Na jaren van daling is het aantal verkeersdoden in Nederland weer aan het toenemen. Vielen er in 2014 en 2015 respectievelijk 629 en 621 doden, in 2016 waren dit er 629. Hiervan was bijna een derde fietser, zo blijkt uit cijfers afkomstig van het CBS.

Speed pedelec

Daarnaast baart ook de komst van het aantal elektrische fietsen tot grote zorgen. Volgens Veilig Verkeer Nederland zijn de fietspaden vaak niet berekend op de snelheden van speed pedelecs. De huidige situatie is volgens de organisatie voor verkeersveiligheid niet houdbaar. De VVN pleit voor oplossingen.