Dagelijks 4.000 minder autoritten door B-Riders

B-Riders zijn Brabanders die de auto laten staan en de fiets pakken naar hun werk. Inmiddels doen al ruim 5.000 Brabanders mee aan het project. Samen hebben zij al meer dan 6.1 miljoen kilometer gefietst. Hierdoor gaan dagelijks 4.000 auto’s minder de weg op en worden files bij de belangrijkste knelpunten minder worden.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

B-Riders is onderdeel van het programma Beter Benutten, waarin het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant samenwerken aan een duurzame gedragsverandering voor een betere bereikbaarheid van Brabantse steden.

Onderzoek

Uit onderzoek onder 5.000 deelnemers die sinds 2015 aan het programma meedoen, blijkt dat er in Noord-Brabant 4.000 auto’s minder de weg zijn gegaan dankzij mensen die nu de fiets pakken. Volgens B-Riders is er sprake van een blijvend gedragsverandering bij de deelnemers.

Beloning

Mensen die zich bij het project aansluiten krijgen een beloning als ze de fiets pakken in plaats van de auto. Op de website is te lezen dat alle B-Riders die fietsen, sparen punten. Voor een cadeautje of een kans op een prijs. Iedere rit wordt geregistreerd en elke gefietste kilometer telt. Hoe meer kilometers er gefietst wordt, hoe meer punten iemand ontvangt. Daarnaast ontvangen deelnemers een (financiële) vergoeding voor elke kilometer die wordt afgelegd in de spits. Alle ritten op doordeweekse dagen tussen 6.00 - 9.30 uur of 16.00 en 19.00 uur tellen mee. 

Mobile app

Om B-Riders nog meer motivatie te geven wordt ook een app ingezet. Deze slimme app registreert alle gefietste ritten, minuten en kilometers. Ook geeft het feedback en stimuleert de app fietsers om door te gaan. 

Woon-werkritten

In 2014 startte het fietsstimuleringsprogramma B-Riders. Sindsdien hebben ruim 7.500 werknemers de auto laten staan om op de fiets naar het werk te gaan. Sinds dit jaar is de provincie Noord-Brabant samen gaan werken met Brabantse werkgevers om gezamenlijk nog meer werknemers de fiets naar het werk te laten pakken.

Cijfers

Onderzoek toont aan dat werknemers die drie keer per week 30 minuten fietsen 13 procent fitter en gezonder zijn. De kans op een hartaanval wordt verkleind. Daarnaast nemen fietsende werknemers gemiddeld 1,3 dagen minder ziekteverzuim op per jaar. Dat levert een besparing op van 200 tot 400 euro. Tot slot zijn werknemers die fietsen scherper, actiever en productiever. Wat zorgt voor een kostenbesparing van 368 euro per medewerker per jaar.