De nieuwe WRM is aangenomen; en wat nu?

Afgelopen dinsdag zijn de voorgestelde wijzigingen in de WRM aangenomen in de Tweede Kamer. Daarbij zijn ook een amendement en diverse moties aangenomen. RijschoolVandaag.nl vroeg verschillende brancheverenigingen naar hun mening hierover en hoe nu verder?

VERJO

— Advertentie —

Het meest spraakmakend was het breedgedragen amendement (alleen VVD en FvD stemden tegen) dat de sanctie van de praktijkbegeleiding afhaalt. Of aanpast. Dat ligt aan wie je het vraagt. Ook was er een motie die de minister oproept om samen met de rijschoolsector te onderzoeken of er een leeftijdsgrens moet komen voor mensen die rijinstructeur willen worden. En meer.

IBKI: “Serieus aan de slag”

Het IBKI geeft aan, als uitvoerder van de WRM, deze taak serieus te nemen en vanaf volgende week in gesprek te gaan met het Ministerie, brancheverenigingen,  opleiders, instructeurs en anderen uit de branche om zo de betekenis van de nieuwe wetgeving te duiden en samen te kijken hoe nu verder te gaan. Herme Bruin van IBKI: ”Het is nu belangrijk om een goed plan van aanpak te maken, samen met de rest van de branche. Wij willen graag de visie van iedereen horen en tot een zo goed mogelijke uitvoering van de wet komen.” De voorlopige inschatting van het IBKI is dat de wet 1 januari 2020 ingevoerd zal kunnen worden.

Bovag: “Stap terug”

De BOVAG vindt de afschaffing van de sanctie teleurstellend. Tom Huyskens van BOVAG: ”Wij vinden de uitslag teleurstellend. Zeker aangezien het Ministerie ons zelf heeft gevraagd heeft aan de plannen voor de WRM mee te werken. Onbegrijpelijk dat dit er dan uitgekomen is. Instructeurs kunnen op deze manier nadat ze zakken voor hun praktijkbegeleiding, gewoon minimaal zes maanden blijven doorrijden, terwijl je weet dat de vaardigheden niet in orde zijn.”

De BOVAG wil werken aan het voortraject van de opleiding tot rijinstructeur, Huyskens: ”Het voortraject moet kwalitatief beter; daar gaan we hard aan werken. Daarnaast moet ook de praktijkbegeleiding aangepakt worden. Deze is nu niet streng genoeg en moet ook minder voorspelbaar worden. Natuurlijk blijven wij ons ervoor inzetten te professionaliseren in de branche, maar ons inziens is deze wetgeving een stap terug in plaats van vooruit.”

FAM: “Sanctie functioneerde tóch niet”

Ook de FAM is teleurgesteld in de uitslag van de stemming. Ruud Rutten: ”Die teleurstelling zit hem niet zozeer in de sanctie, die functioneerde toch niet naar behoren. De teleurstelling zit meer in het feit dat er nu aan het einde van het traject iets geschrapt wordt terwijl je bij het begin moet beginnen. Je moet de instroom aanpakken. Evenals de bijscholing en de praktijkbegeleiding. Pas als dat op orde is kun je erover praten die sanctie af te schaffen.”

Of Rutten dan niet blij is met het alternatief: verplicht bijscholen bij een onvoldoende praktijkbegeleiding? “Wij zijn er bang voor dat mensen eindeloos blijven herkansen en onkundig rondrijden. Wij denken dat de kosten voor de tussentijdse bijscholing erg gaan meevallen. We hebben 70 opleidingsinstituten in Nederland die zich hierop storten en gaan prijsstunten, het wordt een peuleschil om straks goedkoop te herkansen. Daar zijn wij bang voor.”

LBVI:

Wilbert van Beersum van de LBVI is juist blij met de uitslag: “De aanpassing van de sanctie, hij is er niet uit, haalt de druk eraf. Mensen maken zich zorgen de bevoegdheid kwijt te raken, dat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen, dat zorgt voor een enorme druk.”

Van Beersum heeft wel moeite met de motie over de “5-jaren-eis”: “Ik vind niet dat je kunt zeggen dat iemand die 5 jaar zijn rijbewijs heeft per se beter rijdt dan iemand met 2 jaar rijervaring als koerier. Eigenlijk zou er een rijvaardigheidsproef moeten zijn, die mensen met minder dan 5 jaar rijervaring kunnen afleggen, zodat ze alsnog de opleiding kunnen volgen, als de rijvaardigheid in orde is.”