Winterbandenregeling van kracht

Vanaf 1 november 2018 tot en met 31 maart 2019 is de winterbandenregeling weer van kracht. Examenauto’s op zomerbanden worden dan ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden. Dit betekent dat een rijexamen op zomerbanden dan niet gratis kan worden ingehaald als dat vanwege winters weer wordt afgelast.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Een gratis inhaalexamen geldt wel als op hetzelfde moment een examen op winterbanden ook wordt uitgesteld. De winterbandenregeling is halverwege de winter 2013/2014 ingegaan als aanvulling op de uitstelregeling, overeenkomstig de afspraken tussen het CBR en de rijschoolbrancheverenigingen BOVAG, VRB en FAM. Uit eerdere proefnemingen bleek dat bij het rijden met winterbanden minder examens uitgesteld hoefden te worden tijdens winterse omstandigheden. Winterbanden bieden namelijk meer grip op een besneeuwd wegdek.

Eisen aan winterbanden

Tijdens de hiervoor genoemde winterperiode geldt het volgende (zie ook de bijgaande foto’s):
Algemene eisen aan winterbanden
• de banden moeten minimaal 4 millimeter profiel hebben
• alle vier de banden van het examenvoertuig moeten voldoen aan de toelatingseisen voor winterbanden

Welke banden zijn toegelaten?
• een band met de letters M&S en het sneeuwvloksymbool
• een band met de letters M&S zonder sneeuwvloksymbool maar met lamellenprofiel
Welke banden zijn niet toegelaten?
• een zomerband
• een band met M&S maar zonder sneeuwvloksymbool en zonder lamellenprofiel

BE examens

Het examineren op winterbanden geldt in de winterperiode ook voor de rijexamens in de categorie BE (auto met aanhangwagen). De trekkende auto moet dan over de vereiste winterbanden beschikken. Voor de aanhangwagen geldt deze verplichting niet.

CCV examens

De winterbandenregeling geldt ook voor de praktijkexamens taxi; zie link onderaan dit bericht naar Uitstelregeling CCV met het supplement winterbanden Taxi.