De vraag naar rijinstructeurs was nog nooit zo groot

Het was nog nooit zo druk in de rijschoolbranche. Door de groeiende economie neemt de vraag naar rijlessen op zowel de particuliere als zakelijke markt enorm toe. Gevolg is een groot tekort aan rijinstructeurs. Grote rijscholen komen niet aan nieuwe mensen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Met het aantrekken van de economie neemt de vraag naar rijlessen enorm toe. Zowel in de particuliere als de zakelijke branche. Particulieren trekken weer geld uit voor een auto- en/of motorrijbewijs en bedrijven zijn massaal op zoek naar chauffeurs. Tegelijk is ook het CBR hard aan het werven om de wachtlijsten weg te werken.

 

Het liefst instructeurs in vaste dienst

Jourian Bax van Bax verkeersopleidingen, een van de grotere rijscholen in ons land, is hard op zoek naar rijinstructeurs: “Het is erg moeilijk op de huidige markt instructeurs te vinden. We werven online, op beurzen, via contacten in de branche, via headhunters; op alle mogelijke manieren, maar toch lukt het niet.”, vertelt Bax, “Uit noodzaak werkt Bax gedeeltelijk met zzp’ers die parttime voor de verkeersopleider werken. “Het liefst nemen we mensen in vaste dienst” legt Bax uit, “Maar die zijn moeilijk te vinden. We laten nu regelmatig beginnende instructeurs met bevoegdheid voor rijbewijs B doorstromen. Want dat is wat we eigenlijk willen. Instructeurs die flexibel inzetbaar zijn. Zo kun je de instructeur die in de zomer motorrijles geeft in de winter bijvoorbeeld lessen op de heftruck laten geven.”

 

Pas opgeleid en direct aan het werk

Opleiders voor instructeurs krijgen vaak de vraag of er stagiairs zijn die lessen kunnen geven of pas opgeleiden die aan het werk willen. Bij De VerkeersAcademie horen ze de vraag voortdurend: ”Minimaal vier keer per week worden we gebeld met die vraag. Instructeurs zijn niet aan te slepen. Rijscholen staan in de rij voor pas opgeleide instructeurs. Door de aantrekkende economie en tegelijk door een stukje vergrijzing in de branche (25% gaat de komende jaren met pensioen, red.) is de vraag enorm toegenomen.” 

 

Enorm veel vacatures

Betsie van den Heuvel van De VerkeersAcademie in Best sluit zich aan bij haar collega uit het midden van het land: ”Wij worden inderdaad heel veel gebeld. Er zijn enorm veel vacatures. Van de week nog was er een geïnteresseerde dame die voor ze aan de opleiding begon al een gegarandeerde stageplek had. ‘Als je dan maar wel de opleiding bij De VerkeersAcademie volgt’ hadden ze gezegd. Prachtig is dat natuurlijk, dat wij het vertrouwen van zo’n grote rijschool krijgen. Maar het benadrukt ook de krapte op de markt. Om de rijscholen te helpen organiseren wij met regelmaat informatieavonden voor geïnteresseerden. Maar je moet het natuurlijk wel echt willen.”

Interesse in een carrière als rijinstructeur?

Bezoek een van de informatiebijeenkomsten van De VerkeersAcademie of vraag een persoonlijk gesprek aan. Meer informatie via: https://www.deverkeersacademie.nl/informatieavonden-de-verkeersacademie/