De week van de Rijschool: Ervaringskilometers en de rol van de rij-instructeur

bovag rijles

Van 11 tot en met 15 mei vind de online "Week van de Rijschool" plaats. In deze week komen allerlei kennisonderwerpen en workshops voorbij. Wij lichten er alvast een paar voor je uit. Vandaag hebben we het over ervaringskilometers en de rol van de rij-instructeur.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Tijdens De week van de Rijschool draait alles om jouw rijschool. Daarvoor is een programma opgesteld om je te inspireren, kennis te delen en vol positiviteit de toekomst tegemoet te gaan. Zo zijn er webseminars, open brainstorms en online workshops. En het mooiste is, je kan gratis deelnemen na aanmelding!

Vandaag kijken we naar hoe belangrijk rijervaring is met betrekking tot de verkeersveiligheid.

Onderzoek

We weten uit onderzoek (o.a. Gregersen en Bjurulf, 1996), dat automatisering van een aantal basisvaardigheden voorwaardelijk is om voldoende mentale capaciteit over te houden voor interactie in het verkeer en hogere orde vaardigheden, zoals gevaarherkenning. 

Jongeren zijn 4 tot 6 keer vaker betrokken bij ongevallen. Net geslaagden hebben te weinig rijervaring, waardoor de ongevalskans groter is. De hersenstructuren voor verwerking van de complexe verkeersinformatie zijn nog onvoldoende gevormd tijdens de rijopleiding. Na het behalen van het rijexamen zijn jonge bestuurders nog steeds incompetent. Hierdoor maken ze (fatale) inschattingsfouten en overschatten hun eigen kunnen. Dit wordt ook wel het Kruger-Dunning-effect genoemd (Kruger & Duning, 1999).

Als vuistregel geldt dat per 1.000 gereden kilometers met begeleiding de ongevalskans met 10% afneemt. Na grofweg 5.000 kilometer is deze gehalveerd. In de huidige rijopleiding wordt hoogstens 1.000 kilometer afgelegd.

Aanmelden

Een verplichte periode van begeleid rijden kan aldus een oplossing zijn, maar is in de praktijk lastig gebleken (zie ervaringen met 2ToDrive). Maar wat dan wel? En hoe dan wel?

Ad Philipsen en Chris Verstappen gaan aan de hand van een aantal ideeën en stellingen graag met jou de brainstorm aan hoe wij hier als branche een rol van betekenis in kunnen spelen. Meedenken? Meld je dan aan voor deze sessie!

Start webinar: Maandag 11 mei om 14:00
Evaluatie webinar: Vrijdag 15 mei om 14:00
Doel: Open brainstorm: hoe kunnen we samen werken aan de verkeersveiligheid?