Dit betekent de Belgische lockdown voor de automobilist

rijden auto

Onze buren zijn in lock down. Belgische politie patrouilleert langs de grenzen en mensen mogen zonder geldige reden de straat niet op. Rijscholen zitten dicht. Wat betekent dit voor de vervoerssector in het land?

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Heel Europa neemt maatregelen om het coronavirus in te dammen. Ook buurland België. Zij zijn in totale lock down. 

Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. De auto geldt als veilig, zover deze niet wordt gedeeld met anderen. 

Essentiële verplaatsingen

Een essentiële of noodzakelijke verplaatsing is bijvoorbeeld een rit naar de supermarkt, de apotheker of een beroepsmatige verplaatsing. Er moet dus een goede reden zijn om je te verplaatsen. Moet een Belg de landsgrens over zijn werk, moet hij of zij daarvan een bewijs van zijn werkgever mee hebben. Er wordt gecontroleerd aan de grens.

Geen nieuwe rijbewijzen

De Belgische examencentra zijn gesloten en het geven van rijlessen is verboden. Rijles is namelijk geen essentiële verplaatsing. Ook alle examens en testen zijn afgelast. 

In Belgie zijn er verplichte 'opfrismomenten' voor beginnende bestuurders. Deze worden nu niet meer georganiseerd. Wie door de coronamaatregelen dit niet kan volgen, krijgt geen bekeuring. 

Goedkope brandstof

Benzine in België was nog nooit zo goedkoop. Door een economische terugval en een verminderde vraag naar brandstof omdat iedereen thuis werkt, daalde de brandstofprijs. 

Nederlandse automobilisten die nu denken, 'daar gaan we even gebruik van maken' hebben pech. We kunnen niet de grens oversteken om te profiteren van het lage tarief, want dit is geen noodzakelijke verplaatsing. Dat geldt ook voor ons. 

Het is dan ook niet druk op de Belgische wegen. Er is alleen veel vrachtverkeer.

Verder

Auto-showrooms zijn verplicht gesloten. Garages mogen wel de werkplaats open hebben, maar alleen voor dringende of noodzakelijke werkzaamheden. Ook takelwagens mogen de weg nog op. 

Om op al deze maatregelen toe te zien, heeft de Belgische politie gevraagd aan verschillende navigatieapps zoals TomTom, Google Maps en Waze om politie-fuiken / controles niet meer te melden. Zo kunnen burgers de regels niet ontlopen.