Dit is de veiligste auto ter wereld

Veiligste auto mazda

De Mazda CX-30 is officieel de veiligste auto ter wereld. De Japanse SUV behaalde deze maand de allerhoogste score van de veiligheidstests bij het European New Car Assessment Programme (Euro NCAP). Dit instituut is in Europa verantwoordelijk voor crashtests.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

De score van 99 procent is de hoogste ooit sinds testinstituut Euro NCAP in 1997 begon met het publiceren van de onderzoeksresultaten. Dit meldt het AD.

De gezinsauto (die 29.990 euro kost) eindigde deze maand met een score van 99 procent hoger dan de scores van 98 procent die eerder werden behaald door auto's als de Mazda 3 uit 2019, de Volvo XC60 uit 2017, de Alfa Romeo Giulia uit 2016 en de Volvo V40 uit 2012.

Bescherming volwassenen

De hoge score van de Mazda CX-30 was te danken aan de bescherming van volwassen inzittenden tijdens een crash. De auto haalde alle punten voor frontale impact, zijwaartse botsingen en tests waarbij een botsing met een paal aan de zijkant worden gesimuleerd. Het doel was om de mate van bescherming te bepalen van een volwassen bestuurder en zijn passagiers tijdens een ongeval.

Hierdoor is het officieel het veiligste voertuig voor een bestuurder en zijn volwassen passagiers. De Japanner presteerde wel iets slechter in de categorieën van de bescherming van kinderen (86 procent) en bij het raken van kwetsbare weggebruikers (80 procent).

Veilige voorstoel

In totaal was de score nog steeds hoog genoeg om tot vijf sterren te komen. Matthew Avery, directeur bij onderzoeksbureau Thatcham Research, noemde de prestaties van Mazda indrukwekkend. ,,De CX-30 is een mainstream-auto, verkrijgbaar voor een betaalbare prijs en hij presteert op het allerhoogste niveau bij crashtests. Tijdens een ongeval zijn er weinig veiligere plekken dan de voorstoelen van deze Mazda.”