Dit zijn de meest besmette delen in de auto

skoda

Alhoewel je natuurlijk zo veel mogelijk thuis moet blijven, moet je soms toch even met de auto op pad. Naar de winkel of de apotheek. "Neem ook dit serieus", zeggen experts van automerk Skoda. "Je auto is geen isolatiecel."

VTO

— Advertentie —

Ook al is je auto een soort cocon, waar je vaak alleen in zit, toch is ook dit niet helemaal zonder risico, schrijft Jana Parmova, hoofdgenezer bij autofabrikant Skoda. 

De benzinepomp, winkelkarretjes, de winkelbalie, je komt overal toch met mensen in aanraking.

Desinfecteer

Desinfecteer alle oppervlakken die je aanraakt voor en na de rit, vooral als je contact heb gehad met mensen of iemand met je mee rijdt. Denk aan: stuur, versnellingspook, handrem, portiergrepen, knoppen radio en infotainment, stengels aan de stuurkolom: zowel ruitenwisser als richtingaanwijzer, armsteunen, stoelverstelling, raamstijlen. Voor taxichauffeurs en andere mensen die vaak passagiers meenemen, is dit extra belangrijk.

'Desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent is effectief tegen het coronavirus en ook isopropanol is prima om te gebruiken. Ze brengen geen schade toe aan de oppervlakken in je auto. Alcohol beschadigt de (kunst)leren bekleding in principe niet, maar wees er wel voorzichtig mee', aldus Skoda.

Aan de buitenkant van de auto kun je het volgende desinfecteren: de deurgrepen en de handgreep van de achterklep. 'Gebruik daarvoor nooit waterstofperoxide, want de kans is groot dat de lak van je auto beschadigt. Vermijd schoonmaakproducten die ammonia bevatten voor het poetsen van de touchscreens. Microvezeldoekjes zijn ideaal voor het reinigen van uiteenlopende oppervlakken.' Lucht je auto grondig nadat je hem hebt schoongemaakt. Nog een tip: reinig ook de airco-installatie van je auto. Je kan het laten doen, of koop een speciale spray online voor het reinigen van airco- en ventilatiesystemen van auto’s. Het virus hecht zich namelijk minder snel aan een schoon systeem, zegt Skoda.

Let met tanken op dat je het contact met het personeel minimaliseert. Tank zelf je auto vol en was daarna meteen je handen. Zorg ook altijd voor een desinfectie-gel in je auto. 

skoda corona