Dringende oproep VVN en ANWB om provinciale wegen veiliger te maken

De ANWB en VVN doen een dringende oproep aan provincies om de provinciale wegen, waarop jaarlijks veel ongelukken gebeuren, veiliger te maken. Veilig Verkeer Nederland denkt aan een bijdrage van 3 miljoen euro per provincie. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De ANWB deelt het item van de Telegraaf op de website.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

“De meeste dodelijke ongelukken gebeuren op 80 kilometerwegen en gemeentelijke wegen”, vertelt een woordvoerder van VVN. Hoewel slechts 6 procent van het wegennet bestaat uit provinciale wegen, valt een vijfde deel van alle dodelijke slachtoffers jaarlijks op deze wegen. En daar willen VVN en ANWB verandering in brengen.

Analyse

De nieuwe Provinciale Statenleden hebben van de ANWB eerder dit jaar een analyse ontvangen over de veiligheid van de provinciale wegen. De ANWB heeft in kaart laten brengen waar de afgelopen vier jaar ongevallen hebben plaatsgevonden en waar verbeteringen zijn gemaakt aan de veiligheid van de weginrichting. Dit resulteert in een prioriteringskaart die de provincie kan helpen bij haar plannen voor de komende vier jaar.

3 miljoen per provincie

De VVN geeft aan, aan een bijdrage van 3 miljoen per provincie te denken voor de nodige verbeteringen. De woordvoerder tegen de Telegraaf: "Jaarlijks harken de twaalf provincies samen via opcenten zo 'n 1,5 miljard euro aan belasting op auto’s bij elkaar. Dat is geld dat ze vrij kunnen besteden, maar wij vragen daar nu 2 procent van vrij te maken voor bevordering van de verkeersveiligheid." De ANWB steunt de oproep.