Deel 1: een lesauto kopen, leasen of huren: shortlease

Als je een eigen rijschool wil beginnen, is een van de belangrijkste onderwerpen die aan bod komt de lesauto. Deze week besteedt RijschoolVandaag.nl ruimschoots aandacht aan dit onderwerp. Vandaag deel 1 van de serie over de lesauto: shortlease van de lesauto

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Grofweg kun je bij de aanschaf van je lesauto kiezen uit drie mogelijkheden: een lesauto kopen, een lesauto leasen voor langere tijd of een lesauto leasen door middel van shortlease (meestal tussen een maand en een jaar). Theoretisch gezien is er ook nog de mogelijkheid om een lesauto te huren, maar dit komt in de praktijk weinig voor. Huur je langer dan een maand, dan is er meestal namelijk al sprake van een shortlease-constructie.

Shortlease van je lesauto

Voor veel startende rijschoolhouders is shortlease van de lesauto een aantrekkelijke optie. Je betaalt dan weliswaar iets meer per maand dan bij lease-constructies met een langere termijn, maar je behoudt tegelijkertijd ook alle flexibiliteit. “Vaak wordt hierbij voor een termijn van een half jaar tot een jaar gekozen”, vertelt Stefan van der Sanden, eigenaar van Lesautolease.nl, een bedrijf dat zich specifiek richt op de lease van lesauto’s. “Die periode heb je dan om te kijken of alles naar wens en tevredenheid verloopt. Kun je genoeg leerlingen krijgen, past het zelfstandig ondernemerschap bij je en verloopt de samenwerking met een eventuele partner goed? Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan zit je met shortlease niet vast aan een lang contract. Ook heb je geen investering gedaan in een auto die je waarschijnlijk met verlies weer moet verkopen. Shortlease blijkt voor veel startende rijschoolhouders in de beginfase dan ook de beste optie.”