Deel 2: een lesauto kopen, leasen of huren: lesauto leasen

Deze week ruimschoots aandacht voor de aanschaf van een lesauto. In het eerste artikel van deze serie gingen we in op de mogelijkheid voor shortlease van een lesauto. Een aantrekkelijke optie voor rijinstructeurs die een eigen rijschool willen beginnen. Vandaag deel 2: het leasen van een lesauto.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Full operational lease

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen zijn shortlease-constructies vaak op basis van full operational lease. Kies je voor een langer leasecontract, dan heb je de keuze uit twee leasevormen: full operational lease en financial lease. Bij full operational lease zijn veel kosten rondom de lesauto inbegrepen in de lease-prijs. Hierbij moet je denken aan verzekering, wegenbelasting, afschrijving, onderhoud, eventuele reparaties, een vervangende lesauto bij schade en onderhoud en schadeafhandeling. Bovendien word je in deze zaken niet alleen financieel, maar ook praktisch gezien ontzorgd. Of, zoals Stefan van der Sanden het zegt: “Bij Lesautolease.nl vinden we het ontzorgen van onze klanten in alle opzichten heel belangrijk. Rijd je bijvoorbeeld schade, dan hoef je je bij ons nergens druk over te maken. Vervangend vervoer en reparaties worden geregeld en wij handelen achter de schermen alles af met de verzekeringsmaatschappij. En dat is voor onze klanten een relaxt idee.”

Financial lease

Bij financial lease kies je eigenlijk voor uitgestelde koop, waarbij de leasemaatschappij het aankoopbedrag als het ware ‘voorschiet’. Je betaalt vervolgens gedurende de looptijd van het leasecontract een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Aan het einde van de looptijd, wanneer je alle termijnen hebt betaald, neem je (verplicht) voor een vooraf overeengekomen bedrag het volledige eigendom van je lesauto over van de leasemaatschappij. Je wordt dus na de leaseperiode altijd volledig eigenaar van de lesauto. “Veel rijschoolhouders kiezen voor financial lease, omdat het maandbedrag lager is dan bij full operational lease”, vertelt Stefan van der Sanden. “Maar omdat je zelf alle bijkomende kosten zoals wegenbelasting, onderhoud, banden en (bij schade) vervangend vervoer betaalt, ben je onder aan de streep vaak ongeveer hetzelfde kwijt als (of zelfs meer dan) bij full operational lease.”

Restwaarderisico

Bij financial lease ligt het zogenaamde ‘restwaarderisico’ bij jou. Aan het eind van de lease-termijn ben je bij financial lease verplicht de auto te kopen van de leasemaatschappij tegen een vooraf overeengekomen bedrag. Verkoop je deze vervolgens met winst, dan heb je een mooi centje verdiend. Lukt dat niet, dan maak je dus verlies. Het risico dat je de auto met verlies moet verkopen (‘restwaarderisico’) ligt bij jou. Belangrijk hierbij is volgens Stefan het aantal kilometers dat je rijdt, in relatie tot de looptijd die je kiest. Rijd je veel kilometers, dan is een lange looptijd (boven de 3 jaar) vaak nadelig, aangezien de auto aan het eind van de looptijd (met veel kilometers op de teller) erg duur is geworden in onderhoud. Daarnaast komt de restwaarde van de auto dan wellicht niet meer overeen met het bedrag dat je af hebt gesproken met de leasemaatschappij. Een goed advies(gesprek) hierover is dan ook altijd aan te bevelen!