Eerste certificaten rijschoolkeurmerk uitgegeven

Afgelopen vrijdag zijn de eerste drie certificaten uitgereikt aan rijscholen die voldoen aan de eisen van het Rijleskeurmerk. Deze rijscholen zijn door onafhankelijke, deskundige auditors bezocht en gekeurd.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De eerste drie rijscholen die het certificaat hebben ontvangen zijn:Autorijschool Pijnappel uit Oisterwijk, Rijschool Alphenaar uit Haarlem en Autorijschool JR uit Veendam. Tijdens de officiële uitreiking werd door een van de aanwezigen benadrukt  dat een consument onmogelijk kan controleren of een rijschool geschikt is om rijles te geven. Zoals onlangs ook bleek tijdens de uitzending van het tv-programma Radar. Ouders bleken makkelijk te misleiden in hun zoektocht naar een goede rijschool door onjuiste slagingspercentages op te geven.
 

Kwaiteitsregister

Het keurmerk kan bijdragen aan betere informatie doordat tijdens de keuringen wordt gecontroleerd of de rijschool voldoet aan alle punten die van belang zijn om leerlingen op een goede en veilige manier rijles te geven.
 
Rijscholen met het Rijleskeurmerk worden jaarlijks gecontroleerd op o.a. lesmethode, betrouwbaarheid en deskundigheid. Als de rijschool aan alle eisen voldoet wordt deze vermeld in het kwaliteitsregister van het Rijleskeurmerk. Door in dit register te kijken is het voor de consument direct duidelijk welke rijscholen aan de gestelde eisen voldoen en betrouwbare informatie verstrekken.  Zo kan men er zeker van zijn dat de rijschool op een goede manier rijles geeft en de leerling goed voorbereidt zijn op het rijexamen.
 
 

Zinvolle investering

Bij de uitreiking gaven de rijschoolhouders aan hun deelname aan het Rijleskeurmerk te zien als een zinvolle investering. Op bepaalde onderdelen hebben sommigen hun werkwijze iets moeten aanpassen om het keurmerk te kunnen verkrijgen, zoals het werken met een lesovereenkomst met de leerling. Dit ervaren zij als een verbetering zowel voor de leerling, als voor de rijschool. Het moeten overleggen van een VOG vinden zij niet alleen een belangrijke, maar ook een logische verplichting; in steeds meer beroepen is dit een vereiste. De kosten voor deelname aan het keurmerk vinden zij - afgezet tegen alle bedrijfskosten - verwaar¬loosbaar en zeker opwegen tegen het nut ervan.
 
Op dit moment is het Rijleskeurmerk nog geen wettelijke verplichting; de overheid laat kwaliteits¬bevordering vooralsnog over aan de branche.