Helft automobilisten na zomervakantie onvoldoende aandacht voor fietsers

In september piekt het aantal fietsongevallen. Dat komt doordat heel wat mensen opnieuw de weg op gaan, zowel automobilisten als fietsers. Iedereen moet weer even wennen aan het drukkere verkeer. Vooral autobestuurders moeten hier rekening mee houden.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Nieuw schooljaar

Met de start van het nieuwe schooljaar springen heel wat kinderen en jongeren weer op de fiets. (Lees ook: 'Meeste fietsongevallen twaalfjarigen bij aanvang schooljaar'.)
De Belgische zusterorganisatie van de ANWB, de VAB en de Belgische Fietsersbond vragen alle chauffeurs om extra goed op te letten.

Te weinig aandacht

Uit de Mobiliteitsbarometer van VAB, waarbij duizend Vlamingen werden ondervraagd, blijkt dat 55 procent van de automobilisten toegeeft dat ze te weinig aandacht hebben voor fietsers. Daarnaast geeft één op de drie aan wekelijks een situatie te zien waarin een automobilist een fietser te laat opmerkt en hem zo in gevaar brengt.

Opmerkelijk is wel dat wie zelf regelmatig fietst, als automobilist een betere blik heeft op dit soort situaties. De fietservaring van een chauffeur zorgt voor een positieve invloed op zijn eigen rijgedrag.

Leeftijd

Ook onze leeftijd heeft een impact op ons gedrag.
Enerzijds missen jongeren vaak de ervaring en het verkeersinzicht.
Anderzijds kampen ouderen soms met een tragere reactie of een minder goed zicht. Daardoor worden zij gemakkelijker verrast door een fietser die ze niet zagen aankomen. Ouderen vinden het dan ook belangrijk dat fietsers goed opvallen. Als fietser mag je er niet te snel van uit gaan dat de chauffeur je heeft gezien.

Uit diezelfde enquête blijkt ook dat de helft van de automobilisten wekelijks een geparkeerde auto op het voet- of fietspad ziet staan, of een chauffeur ziet die niet stopt voor een voetganger bij het zebrapad. Ook hier zien we een verschil tussen de verschillende leeftijdscategorieën.

Bestuurders jonger dan 24 zullen sneller hun wagen even op een fietspad parkeren, wat uiteraard kan leiden tot gevaarlijke situaties omdat de fietser moet uitwijken. Het is wel belangrijk dat lokale besturen voldoende gelegenheid voorzien voor kortparkeren.

Bron: Verkeerswereld