‘Volgsysteem gestolen auto's werkt niet meer’

Het effect van GPS in gestolen voertuigen lijkt uitgewerkt. Dieven maken de systemen waarmee auto's en scooters gevolgd kunnen worden, binnen een handomdraai onklaar. Ondanks alle nieuwe opsporingstechnieken worden er steeds minder gestolen auto's teruggevonden.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Verouderde systemen

"De systemen zijn verouderd, worden onklaar gemaakt en er simpelweg uitgesloopt. We lopen achter de feiten aan", zegt een expert die namens verzekeringsmaatschappijen gestolen auto's moet opsporen.

Enkele jaren geleden leek GPS het ei van Columbus; het Global Positioning System, een wereldwijd systeem voor plaatsbepaling en navigatie op aarde via satellietsignalen.  Auto's en andere motorvoertuigen werden voorzien van een kastje waardoor op computers van politiemensen te zien was waar ze zich bevonden. Op die manier konden auto's sneller worden teruggevonden en zouden daders makkelijker opgespoord kunnen worden.

Oude auto’s

Vandaag de dag is het allemaal anders. Nog nooit werden er zo weinig ontvreemde voertuigen teruggevonden, laat staan dat daders worden gepakt. "Wat we terugvinden, zijn oude auto's waarmee ramkraken zijn gepleegd of joyriding mee is gedaan. De nieuwe exemplaren zijn en blijven gevlogen", aldus de expert.

‘Jammers’

 "Dieven maken gebruik van zogenoemde 'jammers' om GPS onklaar te maken", zegt de expert. "In Bloemendaal was een auto gestolen en twee straten verderop was het GPS-signaal al verdwenen. Binnen een minuut dus."

Overige voertuigen

De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) bevestigt de fikse terugval in teruggevonden voertuigen. "Het aantal gestolen personenauto's dat wordt teruggevonden vertoont een neerwaartse lijn. In 1995 werd nog bijna driekwart (72,1 procent) van de diefstalauto's bij de rechtmatige eigenaar teruggebracht, in 2005 was het terugvindpercentage 59,8, vorig jaar 40 en in de eerste helft van dit jaar 38."

Op scooters, brom- en snorfietsen na, waarbij het terugvindpercentage dit jaar tot dusver met 24,8 hoger was dan vorig jaar (22,7), liep ook in de overige voertuigcategorieën het aantal teruggevonden exemplaren terug. Bij lichte bedrijfsvoertuigen was het terugvindpercentage 30,3 (vorig jaar 38,5), bij zware bedrijfsvoertuigen 47,6 (50,5), bij aanhangers/opleggers 15,8 (18,4) en bij motoren 16,8 (19,1).

Bron: Metro