Iedere maand 130 examens voortijdig afgebroken

Onlangs kondigde het CBR aan dat slecht voorbereide kandidaten, van wie het examen afgebroken wordt, door gevaarlijk rijgedrag, voortaan minimaal 6 weken moet wachten tot ze weer examen mogen doen. Maandelijks worden er maarliefst 130 examens voortijdig afgebroken doordat leerlingen slecht voorbereid zijn en te vroeg op (her)examen worden gestuurd.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Zo ook Lisanne, die haar verhaal deed aan de NOS. De rijleraar van Lisanne adviseerde haar na een proefles twintig lessen te doen. Dit terwijl het CBR 38 uur rijles adviseert. Lisanne: "Ik woon in een dorpje bij Utrecht, dus we reden vooral door de polder”, vertelt ze. Het ging goed en dus reserveerde de rijleraar na zo'n tien lessen een plek voor haar examen.

In het diepe gegooid

Maar wat ze niet had verwacht, was dat ze voor haar examen vooral door de stad Utrecht moest rijden. "Ik voelde me in het diepe gegooid", zegt ze. "Alles ging mis en er waren allerlei situaties die ik nooit was tegengekomen." Lisanne zakte voor het examen en  kreeg het advies vijf nieuwe lessen te doen voor een volgend examen. Ze zakte opnieuw en werd steeds onzekerder.

Vertekend beeld

Lisanne besloot een andere rijschool te zoeken en na nog eens tien lessen, slaagde ze. Ze kijkt met een matig gevoel terug op haar rijlessen. "Rijleraren geven het beeld dat je kan slagen met twintig lessen. Maar ik vind dat ze je pas examen moeten laten doen als je echt kan rijden, in plaats van het erop te wagen. Zeker omdat je met drie keer examen doen uiteindelijk duurder uit bent dan twintig lessen nemen."

lees ook »