Ilona aan het woord: mijn allereerste rijles!

Eindelijk! Afgelopen vrijdagochtend heb ik mijn allereerste rijles gehad. Ik was vrijdagochtend al vroeg op en ik stond stipt om 10.00 uur klaar. Toen de auto kwam aanrijden werd ik toch wel een beetje zenuwachtig, maar volgens mij vond mijn moeder het nog spannender.

VERJO

— Advertentie —

De rijinstructeur kwam aangelopen en belde aan, mijn moeder stond al bij de voordeur met een brede lach op haar gezicht. “Goedemorgen, kom binnen” zei ze. Ik had niet verwacht dat zij hem binnen zou vragen en hoopte eigenlijk dat ik gelijk aan de slag kon.

Het kruisverhoor van mijn moeder

Helaas, mijn moeder wilde toch even wat vragen stellen en zo te zien was de rijinstructeur gewend om met moeders te socializen voordat de rijlessen beginnen. Mijn moeder vuurde vragen op hem af zoals ’hoe lang geef jij al rijles en waar woon je’. Ik was natuurlijk wel benieuwd naar de rijinstructeur, maar ik hoopte dat hij snel overging op het echte werk, namelijk autorijden.

Nadat hij het aanbod van mijn moeder om een kop koffie te drinken had geweigerd, stelde hij voor om naar buiten te gaan. Gelukkig begreep mijn moeder al snel dat hij meerdere rijlessen te doen had die dag. 

Met trillende handen achter het stuur

Ik werd door uitgezwaaid door mijn moeder en mocht plaatsnemen achter het stuur.  Hij legde uit hoe je de stoel moet instellen en daarna mocht ik de spiegels instellen. Hij vertelde ook wat je allemaal moet doen voordat je de auto start en hoe hij eventueel zal ingrijpen als het fout gaat. Bij die gedachten gingen mijn handen nog meer trillen, gelukkig kon ik mijzelf vastgrijpen aan het stuur 

Op naar het industrieterrein

In het begin mocht ik alleen sturen en gas geven. De rijinstructeur deed de rest. Wij reden naar het industrieterrein en gingen aan de kant staan. Toen ik eenmaal uitleg kreeg over het schakelen had ik het gevoel dat de rijles echt begonnen was. Ik pakte het snel, vond ik zelf want het schakelen ging goed en wij hebben nog wat rondjes op het industrieterrein gereden.

De auto is geen één keer afgeslagen! Het uur vloog voorbij en ik had het echt naar mijn zin! Bij de rijinstructeur zag ik het wel zitten, hij was vriendelijk, kalm en eerlijk. Volgens hem heb ik zeker dertig rijlessen nodig om het autorijden onder de knie te krijgen. Hierbij moest ik rekening houden met eventueel extra lessen om sommige vaardigheden aan te scherpen voordat ik op examen ging. Ik kreeg een brochure mee en mocht er rustig over nadenken. Het beviel mij wel en dit zou zomaar mijn rijschool kunnen worden, dacht ik toen ik thuis afgezet werd. 

Tweede proefles

Zaterdag middag had ik de tweede proefles. De spanning was er al af door de eerste proefles en gelukkig was mijn moeder op bezoek bij familie, daardoor kon ik gelijk instappen . De instructrice stelde zich ook netjes voor en wist nog dat ik al eerder een proefles had gehad. Zij vroeg of ik bij de andere rijschool al had leren schakelen. Ik zei van wel maar ik moest natuurlijk wel even alles opnieuw leren kennen, want zij heeft een andere auto. 

Het laatste zetje dat ik nodig had

Beide proeflessen heb ik als positief ervaren. Zondag ochtend was mijn moeder weer terug en voor het ontbijt vroeg zij gelijk hoe het zaterdag was gegaan. Prima, zei ik en ik vertelde dat het een vrouwelijke instructrice was. Mijn moeder benadrukte hoe fijn zij het vond dat mijn instructeur al enkele jaren ervaring had maar toch niet van de oude stempel was. Bovendien had zij hem al op Facebook opgezocht en ze wist al meer over hem dan ik. De rijschool waar hij werkte stond hoog aangeschreven en volgens mijn moeder leste de zoon van haar collega daar ook. Hij was zeer tevreden en al bijna klaar voor examen. Dat was misschien het laatste zetje wat ik nodig had om mijn keus te maken.

Beide rijscholen heb ik maandag ochtend gebeld. Toen ik de rijinstructrice vertelde dat ik voor de eerste rijschool had gekozen wenste zij mij veel succes en veel veilige kilometers. Toch leuk om het positief af te kunnen sluiten. Bij de andere heb ik meteen een nieuwe afspraak gemaakt voor zaterdag 19 september, om 11.00 uur. Hij neemt ook de theorieboeken mee en formulieren die ik moet invullen.  Ik kijk erg uit naar de volgende les en mijn moeder ook, want de rijinstructeur komt een kwartier eerder om het rijlespakket meet haar te bespreken.