Waarom worden rijinstructeurs door leerlingen niet begrepen?

Deze week is de vierdaagse training NLP voor rijinstructeurs weer begonnen. Onze redactie was bij De Verkeersacademie in Nieuwegein om een indruk te krijgen van deze cursus en te weten te komen waarom NLP voor rijinstructeurs zo onmisbaar en populair is.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Tijdens het RijschoolCongres 2015 heeft Bernard Elshout een workshop gegeven over NLP en de wijze waarop rijinstructeurs hiermee hun voordeel kunnen doen. Een zeer geslaagde workshop die tijdens het congres veel positieve reacties heeft mogen ontvangen.

Bernard Elshout is rijinstructeur. Oorspronkelijk gaf hij rijles aan particulieren. In de loop van zijn 20-jarige carrière specialiseerde hij zich echter steeds meer op ‘Rijles voor Gevorderden’ waarbij hij zelf rijinstructeurs opleidt en ‘grip & slip-, rally-, race- en spoedrijden’ technieken instrueert aan politieagenten, taxichauffeurs en medewerkers van hulpdiensten.

Het resultaat van een onderzoek naar ‘rij-angst’ door zijn echtgenote Karin (psychosociaal therapeute) zette hem aan om NLP te gaan volgen. De uitkomst van deze succesvolle combinatie leidde naar de oprichting van hun bedrijf VerkeersCounseling: een trainingsorganisatie op gebied van NLP & Verkeersveiligheid.

Wat is NLP voor rijinstructeurs?

NLP kunnen wij omschrijven als een communicatiemethodiek die ons effectiever en efficiënter leert communiceren. Tijdens de cursus legt Bernard uit hoe het komt dat leerlingen de meeste gebeurtenissen in het verkeer (nog) niet kunnen overzien en waarom sommige cursisten informatie niet of niet volledig opnemen. Alles heeft te maken met ons brein en de wijze waarop deze externe informatie filtert. 

“Waarom begrijpt de leerling mij niet?”

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om een beperkt aantal prikkels toe te laten en op het moment dat onze gedachten afdwalen zijn wij minder scherp in het verkeer. Dit proces vindt volledig automatisch plaats legt Bernard uit, maar zodra rijinstructeurs daar bewust van zijn kunnen zij het gedrag van een cursist beter begrijpen en hier op de juiste wijze op inspelen. 

Daarnaast is het feit dat men informatie op geheel eigen wijze interpreteert ook een belangrijk gegeven. Ons gedrag is voor slechts 1% gebaseerd op de werkelijkheid. De rest is eigen interpretatie en de manier waarop wij de informatie eigen maken. Leert een rijinstructeur dit begrijpen en toepassen, dan leert hij omgaan met de “filters” van cursisten en wordt informatieoverdracht makkelijker, efficiënter en  effectiever. 

Het mes van NLP snijdt aan beide kanten

Meer dan ooit moeten rijinstructeurs blijven presteren. De concurrentie, opkomst van technologische ontwikkelingen en de steeds moeilijker bereikbare consumenten maken het vak niet gemakkelijker. NLP helpt niet alleen beter en efficiënter te communiceren met cursisten, het helpt rijinstructeurs ook bij het persoonlijke ontwikkeling proces. Hierdoor kunnen wij stellen dat de deelnemers niet alleen investeren in hun vakmanschap als rijinstructeur, maar ook werken aan verbetering en verbreding van het eigen vermogen om op de juiste wijze in het leven te staan.  

Hard werken? Waar doe jij het voor?

Bernard ziet rijschoolondernemers graag groeien, maar volgens hem hoeft het wiel niet door iedereen opnieuw uitgevonden te worden. “Door te weten waar je voor staat en wie je bent kan je als ondernemer de juiste beslissingen nemen. Om dit te realiseren moet men werken aan persoonlijke ontwikkeling. Hierbij gaat het niet om wat anderen willen, maar waar jij zelf achter staat en waarvoor je bereid bent te ondernemen. “ – aldus Bernard Elshout, Kaber Groep.

Volgend jaar januari start de eerstvolgende NLP cursus voor rijinstructeurs. Wij hebben van De Verkeersacademie begrepen dat er nog enkele plekken beschikbaar zijn. Bent u op zoek naar verbreding op zakelijk en persoonlijk vlak? De VerkeersAcademie biedt als enige in Nederland de mogelijkheid om een professionele NLP-training te volgen, die meetelt voor vier dagdelen theoriebijscholing. Voor meer informatie gaat u naar DeVerkeersacademie.nl