Jagersvereniging: ‘Maak handelen na wildaanrijding onderdeel van theorie-examen auto’

ree

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging pleit voor het opnemen van het onderdeel ‘wettelijke verplichtingen na aanrijding met wild’ in het theorie-examen auto van CBR. Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Waar er in 2014 bijna 6.000 aanrijdingen met dieren gebeurden, waren dat er in 2019 al nagenoeg 10.000, zegt de Jagersvereniging. Elke maand worden gemiddeld 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en andere grote wilde dieren aangereden, met grote schade voor mens en dier. De gemiddelde schadeclaim bij de autoverzekering bedroeg €1.600.

Het werkelijke aantal wildaanrijdingen ligt volgens de Jagersvereniging nog hoger.

Melding

“Veel automobilisten weten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met wild", zegt Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging. Veel dieren raken zwaargewond bij een aanrijding en elk jaar bezoeken enkele tientallen personen het ziekenhuis na een aanrijding met wild. 

"Ze kennen enkel de betekenis van het bord ‘let op, overstekend wild’. Met onze oproep aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en CBR willen we ervoor zorgen dat alle nieuwe automobilisten weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild bij de politie te melden. Door bovendien meer aandacht te geven aan preventie, hopen we het aantal wildaanrijdingen in Nederland naar beneden te kunnen brengen.”

Campagne

“Het aantal wildaanrijdingen hangt mede samen met de omvang van de wildpopulatie. Beheer door jagers is belangrijk om de wildpopulatie op niveau te houden", zegt Hoedemakers. "Daartoe bevoegde jagers assisteren na een aanrijding met wild en jagers helpen ook deze te voorkomen door het plaatsen van speciale wildreflectoren."

Met de campagne ‘Daar jagen wij voor’ wil de jaaglobby laten zien hoe jagers bijdragen aan het vergroten van verkeersveiligheid in Nederland. Er zijn vaak protesten tegen het afschieten van wilde dieren op de Veluwe en de Oostvaardersplassen, een van de weinig plaatsen waar groot wild in Nederland voor mag komen.