Je rijbewijs halen wordt waarschijnlijk duurder door corona

rijbewijs

Door de coronacrisis is het aannemelijk dat het duurder gaat worden om je rijbewijs te halen. De prijzen van zowel de rijlessen, als van het afrijden vallen hogen uit. Dat geven het CBR en Vereniging Rijschool Belang (VRB) aan in een interview met BNR Nieuwsradio.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De prijsverhoging komt doordat veel kosten de tijdens de coronacrisis doorliepen, terwijl er geen inkomsten waren. Ook nu de rijlessen weer zijn begonnen, kunnen rijscholen door de maatregelen niet hetzelfde aantal lessen geven op een dag. Ook dat valt te merken in de prijzen. 

CBR

"Alles lag stil, ondertussen liepen de normale kosten gewoon door. Denk aan kosten voor huisvesting, personeel en auto's". Dat zei woordvoerdster Nathalie Dingeldein van het CBR tegen BNR. 

Het CBR geeft aan dat het lastig is om misgelopen inkomsten versneld in te halen, omdat alles in afgeslankte vorm wordt opgestart door de coronamaatregelen. "Onze prioriteit is daarom om eerst alle uitgestelde examens in te halen, dat is wel zo fair." Na de zomer hakt CBR de knoop door of de prijsstijging doorgaat.

VRB

VRB voorzitter Jos van Zuylen geeft aan dat hij verwacht dat rijscholen misgelopen inkomsten gaan doorvoeren in de rijlessen. "Er mogen nu maximaal twee personen in een lesauto zitten. Na elke les moeten ze de auto tien minuten luchten. Daardoor kan per dag al snel een uur minder les worden geven. Dat kost voor een eenmanszaak verhoudingsgewijs evenveel als voor grotere rijscholen." 

"We hebben al een aantal keer aan het ministerie gevraagd hoelang het verbod op meer dan twee mensen in een auto van toepassing blijft. Als daar een einde aan komt, blijven de extra kosten beperkt. Dan hoeft de prijs ook niet zo ver omhoog."

Hoor het interview hier.