Jongeren met aandoening in gesprek met CBR over lange wachttijden

#boos

Afgelopen voorjaar maakte Tim Hofman met zijn jongerenprogramma #BOOS op YouTube, een aflevering over het CBR. Jongeren met een aandoening moeten nu namelijk erg lang wachten om hun rijbewijs te halen. Het CBR heeft daarom afgelopen week een aantal van deze jongeren uitgenodigd om in gesprek te gaan.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

De jongeren in het programma van #BOOS hebben allemaal een aantekening op hun medisch dossier. ADHD, asperger, autisme. Als ze hun examen wilden halen, kost het nogal veel tijd en geld om dat voor elkaar te krijgen.

Zo moesten ze een doktersverklaring aanvragen. Dat kostte vaak meer dan 200 euro. Na wisselende wachttijden, van 19 weken tot een jaar, kregen ze pas een reactie van het CBR of ze het examen mochten doen. In de tussentijd moesten ze weer meer lessen gaan volgen, zodat ze nog steeds elk moment hun examen konden halen. Dat liep natuurlijk in de papieren. Ook had het gevolgen voor hun baankansen.

Koekje van eigen deeg

In de aflevering gaat Tim Hofman met de jongeren naar het CBR om ze een koekje van eigen deeg te geven. Zo plakken ze de deur dicht en hangen ze een bordje op dat je pas na 19 weken weer naar binnen kan, als je tenminste een nummertje hebt getrokken. Een ludieke actie, die aansloeg bij het CBR. Dus heeft het CBR hen en andere jongeren uitgenodigd om hun ervaring te delen en mee te denken. Op donderdag 31 oktober schoven bijna 20 jongeren aan tafel bij directeur Jan Jurgen Huizing.

"Als je een aandoening hebt zoals autisme of ADHD, dan komt er bij het halen van je rijbewijs meer kijken dan alleen rijlessen en een examen. Het CBR wilde graag samen met de jongeren kijken hoe het de dienstverlening voor andere jonge mensen kan verbeteren in de toekomst. Ik ben oprecht blij verrast dat deze jonge mensen toch graag met ons mee willen denken. In een heel goede en oprechte sfeer", zegt Huizing daarover op de site van CBR.

Tips

"Alles kon gezegd worden en is ook gezegd. Ik heb vervelende ervaringen gehoord, maar vooral goede ideeën over hoe het CBR hen beter kan helpen op weg naar het rijbewijs", vertelt Huizing. "Bijvoorbeeld tips over hoe het CBR beter kan uitleggen welke kosten je kunt verwachten na het indienen van je gezondheidsverklaring. Of hoe het gaat als je bij een psychiater of arts komt of als je een rijtest bij het CBR moet doen. Maar ook hoe je jongeren beter kunt informeren over de behandeling van hun gezondheidsverklaring." 

De komende tijd gaat het CBR kijken hoe de ideeën van de jongeren uitgevoerd kunnen worden. De jongeren vertelden na afloop dat zij tevreden waren met het excuus van het CBR en de ruimte die ze kregen om te vertellen over hun persoonlijke ervaringen bij het halen van hun rijbewijs. Nu afwachten of de genoemde oplossingen in de praktijk ook gaan werken.