LBKR ziet staken niet als de oplossing

lbkr

Beroepsvereniging LBKR vindt dat staken niet het juiste middel is om zaken voor elkaar te krijgen. De vereniging reageert op de oproep van RST, om in maart 2020 te staken en naar Den Haag te trekken.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

"Wij herkennen ons in de verschillende punten van het 'Rijschool Stakings Team'. Staken zien wij echter niet als het juiste middel om belangrijke zaken voor elkaar te krijgen." Dat zegt het bestuur van LBKR (foto) in een reactie op dit artikel.

De Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche snapt de onvrede over een gebrek aan eenheid, maar denkt juist daarom dat een staking niet zal werken. "De beroepsgroep bestaat voornamelijk uit zelfstandig ondernemers. Wanneer een zelfstandig ondernemer gaat staken, heeft hij vooral zichzelf daarmee en wordt er niets bereikt."

Onderhandelingen

"Een protestactie zou tot de mogelijkheden kunnen behoren om iets te bereiken, maar ook dat is voor ons op dit moment geen optie", zegt het LBKR verder. "Wij hebben in 2017 een petitie en manifest ingediend. Daarmee hebben we heel wat bereikt. We staan nu midden in de onderhandelingen over de invulling van het amendement en de moties, die vooralsnog constructief verlopen. Wat ons betreft dan ook geen reden tot actie op dit moment."

Gebrek aan eenheid

De vereniging zegt het gebrek aan eenheid wel te herkennen. "Dat is ook één van de redenen dat LBKR sinds 28 maart dit jaar een beroepsvereniging is geworden en wij ook altijd open hebben gestaan voor andere belangenorganisaties in de rijschoolbranche. Onze insteek is: Door samen iets te ondernemen en met elkaar in gesprek te blijven bereiken we als rijschoolbranche meer."

"Sindsdien worden wij door het IBKI, CBR en zeker ook door het ministerie nauw betrokken bij de besprekingen over de invulling van de nieuwe WRM en andere zaken. Veel van de zaken die het stakingsteam aansnijdt, worden door LBKR al bepleit. Dat valt te lezen in ons manifest en vervolgdocument op onze site.

"Wij hebben het ‘startdocument’ die door het stakingsteam met de vakpers is gedeeld nog niet mogen ontvangen. Graag gaan wij hierover in gesprek met het team." Op 15 november organiseert de vereniging daarom een bijeenkomst. "Het RST en andere rijinstructeurs zijn van harte welkom op deze bijeenkomst. Ook op een ander moment is een ontmoeting mogelijk. Wij verwelkomen regelmatig rijinstructeurs voor onze bestuursvergadering. Voor ons is dat één van de manieren om in contact te komen en te blijven met rijinstructeurs."