Jongeren willen niet stoppen met drugsgebruik in het verkeer

Maarliefst 47 procent van de jongeren die drugs gebruiken in het verkeer, wil daar niet mee stoppen. Dit blijkt uit een onderzoek van TeamAlert onder honderden jongeren die weleens onder invloed van drugs rijden.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren de gevaren van het rijden onder invloed van drugs niet zien en denken dat ze niet zo snel gepakt zullen worden. Ook zouden sociale aspecten en het openbaar vervoer een rol spelen. Volgens TeamAlert heeft niet willen stoppen ook te maken met de levensfase van de jongeren. Doordat de hersenen van jongeren nog niet helemaal volgroeid zijn, nemen ze extra risico’s  zonder dat ze de directe gevolgen daarvan inzien.

Drugs sociaal geaccepteerd

Ook hechten jongeren veel waarde aan de mening van hun vrienden. Volgens Lonneke Ziemerink, marketing communicatiemanager bij TeamAlert heeft dit te maken met de sociale norm. ,,Als je omgeving accepteert dat jij drugs gebruikt, dan krijg je het idee dat dit normaal is. Er is dus geen sociale norm. Deze is er wel voor alcohol. De BOB-campagne laat bijvoorbeeld zien, dat wij als maatschappij het niet normaal vinden dat je met alcohol op deelneemt aan het verkeer..”

Auto gemakkelijke optie

Naast de overmoedigheid van jongeren en de sociale acceptatie, speelt het vervoer ook een rol. ’s Nachts, na een festival of feest waar jongeren drugs gebruiken, rijden er geen treinen of bussen. De auto is een gemakkelijke optie, jongeren weten vaak niet dat ze niet met drugs in het lijf naar huis mogen rijden en onderschatten het effect van drugs op de rijvaardigheid. Ziemerink ,,Drugs zorgen ervoor dat je reactiesnelheid afneemt. Je kunt risico’s niet meer helder inschatten en je ruimtelijke oriëntatie valt weg. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld cocaïne ervoor dat je overmoedig wordt. Je hebt het gevoel dat je nog prima kunt rijden terwijl dat niet zo is.”