In een brief uit 2007, in handen van Reporter Radio, gericht aan het laboratorium, staat dat het lab alleen nog maar gebruik mag maken van de Axis-Shield-methode om het CDT (alcoholgehalte in het bloed) te meten. De Axis-Shield-methode stond echter toendertijd al te boek als niet volledig betrouwbaar. Daarom leverde het lab tegelijkertijd ook resultaten van de veel betrouwbaardere HPLC-bepalingen. Het CBR verzocht in de brief het lab om te stoppen met deze extra metingen op straffe van het verliezen van klandizie van het CBR.
Kamervragen
Uit een Kamerstuk dat dateert van 18 juni 2008, blijkt dat de commissie voor Verkeer en Waterstaat navraag heeft gedaan bij toenmalig minister Eurlings over deze kwestie. In het antwoord op deze vraag staat, dat het CBR niet bekend is met dit feit. Ook ontkende het CBR het bestaan van de eerder genoemde brief tijdens een rondetafelgesprek later die dag. Volgens advocaat Bert Kabel, al jaren gespecialiseerd in het voeren van zaken tegen het CBR, zorgde de onbetrouwbare Axis-Shield-methode destijds voor veel problemen: "Veel mensen werden onterecht bestempeld als alcoholist waardoor ze onterecht hun rijbewijs verloren."
Geen extra kosten
Reactie van het CBR: "Met deze brief attendeerden wij het laboratorium erop dat de richtlijn geen confirmatie (de HPLC-methode red.) voorschrijft. Vanuit oogpunt van uniformiteit, en de extra kosten en tijd die er voor onder andere onze klanten mee gemoeid zijn, wilden we niet dat er standaard een confirmatie werd gedaan." Het laboratorium laat aan Reporter Radio weten dat ze destijds inderdaad de brief hebben ontvangen. "We deden deze confirmatie op eigen kosten, het kostte het CBR dus niets extra. Nadat we de brief ontvingen, zijn we gewoon doorgegaan met de confirmatiemethode, naast de Axis-Shield-methode. We hebben alleen de rapporten niet meer meegestuurd."
Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »