Rumoer richting vervolg WRM debat

Naar alle waarschijnlijkheid zal het WRM debat komende week worden voortgezet in de Tweede Kamer. Ruim een maand geleden werd de tweede termijn van het debat geschorst, vanwege een discussie over het wel of niet handhaven van de sanctie op de praktijkbegeleiding. Het CDA, SP, D66 en PVV komen met een alternatief voorstel. In de branche heerst er vooral veel onrust.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het CDA, in samenwerking met SP, D66 en PVV onderzoekt momenteel het alternatief. Maurits von Martels, Kamerlid voor CDA: “Wij vinden de sanctie een te zware straf. Natuurlijk is bijscholing belangrijk maar je bevoegdheid kwijt raken is een te grote straf. Wij  onderzoeken nu de mogelijkheid van een nieuw soort intervisie met examinator, waarbij  instructeurs die zakken binnen een half jaar een nieuw examen moeten doen op eigen kosten.”

Kwaliteit rijschoolbranche verbeteren

Tot nu toe lijkt alleen de VVD voor het handhaven van de sanctie te zijn. Remco Dijkstra, kamerlid voor de VVD: “De sanctie blijft wat ons betreft zeker bestaan. Als je die weghaalt is in principe een kop koffie drinken al genoeg om bevoegd te blijven. En dit terwijl we juist de kwaliteit van de rijschoolbranche willen verbeteren, dan moeten er wel gevolgen aan zitten, als je je kennis niet up to date hebt.”

Strijd volledig verloren als sanctie eraf gaat

‘We hebben de strijd volledig verloren als alleen de sanctie eraf gaat’ zegt Ruud Rutten, voorzitter FAM in het vakblad Rij-instructie. Hij vindt dat er gekeken moet worden naar verbetering van de totale bijscholing en dat alleen het afschaffen van de sanctie een slecht idee is. Rutten: “Dat er iets moet gebeuren staat vast, er is veel mis in de branche, maar we moeten geen oude schoenen weggooien voor we nieuwe hebben.”

Geen ruimte voor figuren die vak niet onder de knie hebben

Ook Frank Hoornenberg,, voorzitter BOVAG vindt afschaffen van de sanctie een slecht idee. Hij vertelt in Rij-instructie: “We willen de branche professionaliseren en daar passen geen figuren in die aantoonbaar het vak niet onder de knie hebben.”

Eric Bakker, voorzitter VRB:”Wij hebben aangegeven dat we vinden dat de branche totaal geprofessionaliseerd moet worden. Dat door een kwalitatieve voorbereiding op het halen van de WRM bevoegdheid  ingezet moet worden en dat de instroom dan een hoger niveau zou moeten krijgen. Dan zou een sanctie, zoals die er nu is in de toekomst overbodig kunnen worden, maar je kunt niet eenvoudigweg een sanctie eruit halen en verder het plan niet doorvoeren, daarom zijn wij hierop tegen.”