Kan gordelweigeraar Wiebes een ontheffing aanvragen?

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is vorige week flink door het stof gegaan nadat hij in een televisie-item geen autogordel droeg en vervolgens laconiek toegaf dat meestal niet te doen. Zijn collega’s in het kabinet zijn woest. Maar er bestaat de mogelijkheid een ontheffing aan te vragen voor het gebruik van de gordel. Komt Wiebes daarvoor in aanmerking?

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Hoe zat het ook alweer? Het dragen van de autogordel en het gebruiken van een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel is wettelijk verplicht. Dit is ingevoerd om het aantal verkeersdoden en gewonden te verlagen. In de Wegenverkeerswet staat ook dat er een ontheffing kan worden verleend.

Ontheffing aanvragen

Maar een ontheffing aanvragen gaat niet zomaar. Er zijn hiervoor strenge voorwaarden. Een ontheffing wordt alleen verleend als daar medische of beroepsmatige redenen voor zijn. De aanvrager is er zelf verantwoordelijk voor om de bewijzen voor die redenen aan te voeren. Een ontheffing aanvragen gaat via het CBR

Kan Wiebes een ontheffing aanvragen?

Voor ontheffingen op medische gronden moet u kunnen aantonen dat het voor u onmogelijk is een autogordel te dragen. Zo geldt claustrofobie alleen als reden als u hiervoor gericht behandelingen hebt ondergaan. Op basis van uw lengte kunnen wij geen ontheffing verlenen, omdat in deze gevallen gebruik gemaakt kan worden van een gordelgeleider. En bij aanvragen op basis van overgewicht vragen we u een verklaring van een aanpassingsbedrijf dat gordels niet aan uw postuur kunnen worden aangepast. Als u ontheffing aanvraagt na een operatie, kunt u in sommige gevallen een tijdelijke ontheffing krijgen. Dit kan alleen als u die operatie minder dan zes maanden geleden hebt ondergaan.

Minister Wiebes kan een ontheffing dus vergeten. Maar mocht hij, of u, meer willen weten, ga dan naar de website van het CBR.

Tenslotte gaan de credits voor de foto naar Arenda Oomen.