Rijscholen roepen op tot een staking in maart 2020

staking

Een groep van ruim 100 rijschoolhouders, onder de naam van Rijschool Stakings Team (RST), roept op tot een staking in maart volgend jaar. Het collectief wil meer eenheid in de branche en negatieve beeldvorming en de stijgende kosten tegengaan. Op RijschoolVandaag.nl een greep uit het startdocument van het RST.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het team is geïnspireerd door recente stakingen van leraren, boeren en bouwers. Er bestaat onder rijscholen nogal een hoop onvrede en de groep wil daar aandacht aan schenken door middel van deze staking.

Startdocument

In het startdocument staat te lezen dat er in de branche al jaren veel aan de hand is. ” Rijscholen hebben ook te maken met het klimaat, stijgende kosten, negatieve beeldvorming vanuit de media. Ook heerst het gevoel te weinig ondersteuning te ontvangen vanuit de diverse brancheorganisaties. En ook de 5-jaarlijkse WRM Praktijkbegeleiding met sanctie is ons al jaren een doorn in het oog."

Ontbreken van eenheid

Verder ontbreekt er, volgens het RST, een gevoel van eenheid in de branche. Hierdoor wordt er niet genoeg gezamenlijk actie ondernomen. ”De houding van veel rijinstructeurs is gelaten, doordat we ervaren onvoldoende serieus genomen te worden. We hebben vaak een eigen onderneming en we willen onze leerlingen niet teleurstellen. Ook kunnen we een dag inkomsten niet missen. De grootste reden om niet van ons te laten horen is toch wel het ontbreken van eenheid binnen onze branche."

De grootste reden om niet van ons te laten horen is toch wel het ontbreken van eenheid binnen onze branche.

Niet gehoord

Er wordt vooral over rijinstructeurs gepraat in plaats van met.  Daar wil het RST verandering in brengen. De paar bestuursleden van brancheorganisaties die aan tafel zitten, zijn niet representatief voor de hele beroepsgroep. Daardoor zijn rijschoolhouders vaak verbaasd over nieuwe plannen vanuit het kabinet.

Een opsomming van zaken: het BTW-tarief, wel een vog of toch weer niet, de sanctie waardoor rijscholen failliet zijn gegaan, geen vrijstelling van de wegenbelasting en bpm, een inbreuk van de privacy door het IBKI en CBR door onder andere de bevoegdheidschecker, het CBR dat info deelt via rijschooltips met daarin onjuiste of onvolledige informatie.

Zo valt op de website van het CBR bij rijbewijstip 3 te lezen dat het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs ongeveer 39 is. "De ervaring leert ons echter anders. Waardoor komt dit verschil in inzicht?" vraagt het RST zich af. "Rijles geven is maatwerk en afhankelijk van diverse factoren zoals sociaal klimaat leerling, denken en handelen, leeftijd, omgevingsfactoren etc."

Gebrek aan steun

Het RST heeft het gevoel dat het aan ondersteuning ontbreekt vanuit de brancheorganisaties en ervaart ook een duidelijke een afstand. "Uiteraard zijn er brancheorganisaties, maar wij voelen niet de ondersteuning die noodzakelijk is. Dat is jammer, vooral als rijscholen contributie betalen, maar hiervoor te weinig terug zien.”

“Een van de brancheorganisaties (BOVAG, red.) heeft zelfs zeer recent het garantiefonds laten vallen, terwijl deze eerst een bepaalde zekerheid en service bood aan leerling en rijschool. De LBKR wordt als meer positief ervaren hiermee is ook al contact gezocht door RST."

Oproep tot actie

"Actie voeren kunnen wij niet alleen. hiervoor hebben wij onze collega’s nodig die achter ons staan." Ze hopen op een grote opkomst. "Met twee lesauto’s naar Den Haag maakt geen statement. Wij willen iedere rijschool in Nederland vragen te laten zien dat wij een eenheid vormen, actief betrokken willen worden in het proces vanuit vakinhoudelijkheid en samen te staken om te laten zien waar wij voor staan."

"Staken op korte termijn is nog niet haalbaar. We hebben aanhang en actieve steun nodig. We zullen bij het bepalen van een stakingsdatum, vergunning hiertoe aanvragen en er zorg voor dragen deze dusdanig te kiezen dat er zo weinig mogelijk overlast voor onze klanten zullen ontstaan. We willen ook aan de buitenwereld en vooral onze klanten laten weten dat wij het beu zijn en feitelijk door het voeren van actie laten weten dat wij dit ook in hun belang doen."

De actiedag staat gepland voor maart 2020. Wil je meedoen? Meld je dan aan via RijschoolstakingNL@gmail.com