Liever tweedehands auto dan nieuwe

Door de veranderingen in autobelastingen zijn vrijwel alle nieuwe modellen auto’s per 1 januari duurder geworden. Nederlanders kopen onder andere om die reden liever een occasion dan een nieuwe auto, zo blijkt uit onderzoek onder de lezers van De Telegraaf en Autovisie.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In totaal 2990 deelnemers van het onderzoek, 86 procent, geeft de voorkeur aan een tweedehands auto, in plaats van een nieuwe. 

Dramatisch

Hoewel de Nederlandse automarkt al jaren in een dip zit, was 2014 het meest dramatisch. Nergens in Europa daalde de autoverkoop zo sterk als in ons land. Het aantal nieuw geregistreerde auto’s met Nederlands kenteken daalde met 6,9 procent ten opzichte van 2013.
“Voor de Nederlandse autobranche is 2014 een moeizaam jaar geweest, waarin niet geprofiteerd kon worden van het licht toenemende consumentenvertrouwen”, zegt brancheorganisatie BOVAG. Hoewel de markt met nieuwe auto’s daalden zat de tweedehands markt in de lift met een plus van 1,3 procent.

Toekomst

Toch verwacht men dat de verkoop van nieuwe auto’s in Nederland dit jaar toeneemt met ongeveer een kwart, puur door de aanscherping van de fiscale bijtelling in 2016, waardoor veel zakelijke auto’s meer geld gaan kosten. Hierdoor gaan mensen eerder een auto aanschaffen doordat ze kunnen profiteren van de huidige gunstigere regeling. Vooral in de laatste maanden van dit jaar moeten autodealers rekening houden met extra drukte in de showrooms.