Maar 6 Belgen rijden met alcoholslot

Ruim drie jaar na de invoering van het alcoholslot rijden er momenteel in België welgeteld 6 mensen mee rond. Wel is er een elektrisch installatiebedrijf dat al zijn bedrijfswagens heeft laten uitrusten met een alcoholslot.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Er zijn de laatste maanden in België weliswaar tientallen bestuurders veroordeeld tot een alcoholslot, maar die vonnissen worden niet uitgevoerd. Dit heeft te maken met een computerprobleem bij het gerecht.

Ter vergelijking: hier in Nederland rijden duizenden mensen rond met een alcoholslot. Op 13 februari 2013 was 8200 Nederlandse bestuurders een ASP (alcoholslotprogramma) opgelegd. Op dat moment hadden 4200 mensen een alcoholslot in hun auto.

Belgisch bedrijf plaatst alcoholslot op al zijn 40 bedrijfswagens

Veertig bedrijfswagens hebben ze bij elektrisch installatiebedrijf DSG Belgium uit Aartselaar, en allemaal hebben ze sinds kort een alcoholslot. Niet alleen de bestelwagens van de technici, maar ook de luxewagens van de directieleden starten enkel als de bestuurder minder dan 0,5 promille alcohol uitblaast.

"Op ál onze wagens, inderdaad: we wilden niemand bekritiseren. We staan in ons werk voor veiligheid, en dus was het een logische stap om dat naar het verkeer uit te breiden. We hebben bovendien een 24-uurwachtdienst en met het alcoholslot wilden we onze medewerkers sensibiliseren tot bewust alcoholgebruik. Dat zorgt niet alleen voor veiliger verkeer, maar heeft bovendien een positieve impact op het leven van onze mensen", klinkt het bij DSG Belgium.

Volgens de FOD Mobiliteit zijn er in België maar liefst 1,03 miljoen bedrijfswagens ingeschreven. Al die auto's met een alcholslot uitrusten zou de verkeersveiligheid sterk verhogen. "Blijkbaar staan toch meer en meer bedrijfsleiders stil bij het welzijn van hun werknemers, ook op de weg", zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). "Misschien zullen we bij bedrijfslunches geen wijn meer drinken, of zakendeals met champagne beklinken. Maar wie zegt dat dat zonder alcohol niét lukt?"

"Zo'n alcoholslot wordt straks net zo gewoon als een tachograaf of een snelheidsbegrenzer", zegt Dirk Verdeyen van Rauwers, het bedrijf dat alcoholsloten importeert en verdeelt in België. "We merken dat de transportsector grote interesse toont, en we vermoeden dat aannemers die bouwvakkers naar werven vervoeren ook snel zullen volgen. Maar auto's van vertegenwoordigers, of mensen die een bedrijfswagen hebben als deel van hun loon? Nee, daar zijn die mensen nog niet klaar voor."

Bron: De Morgen