Zwanger op de motor. Taboe of niet?

Is het verantwoord om als zwangere vrouw op of achterop de motor te kruipen? De meningen van de omgeving zijn meestal erg verdeeld en vooral gebaseerd op emoties. Velen vinden motorrijden gevaarlijk en dus moet een zwangere vrouw op de motor vast haar verstand kwijt zijn…

VTO

— Advertentie —

Techniekbeheersing

Prof. Dr. Roland Devlieger, gynaecoloog en afdelingshoofd aan het UZ te Leuven: “Motorrijden, kan perfect voor zwangere vrouwen als ze de techniek al beheersen, uiteraard. Er zijn geen gegevens over negatieve gevolgen van motorrijden voor de zwangerschap. Hou je aan de regels en draag je beschermende kledij, dan is er géén reden om niet met de motor te rijden als je zwanger bent. Je kan rijden zolang het comfortabel aanvoelt, maar het lijkt me sterk als je de laatste twee maanden van de zwangerschap nog comfortabel op een motor gaat zitten.”

Geen circuit rijden en crossen

Het circuit rijden en crossen tijdens de zwangerschap raadt hij uiteraard wel af: “De acceleratie- en deceleratiesnelheid op het circuit ligt veel te hoog en dat verhoogt de kans op gescheurde vliezen en eventuele vroeggeboorte. Bovendien ligt de kans op vallen er veel hoger. Ik zou ook afraden om zware motoren te dragen of te manipuleren tijdens de zwangerschap”, aldus Devlieger.

Reactie van baby

Krijgt de ongeboren baby tijdens het motorrijden nog ervaringen mee? “Je gaat zeker reactie krijgen van je baby als je met de motor rijdt. De baby gaat er absoluut geen hinder van ondervinden, maar hij of zij gaat wel reageren op de impulsen. De baby gaat ook geen hinder ondervinden van het lawaai. De baarmoeder is een heel beschermende omgeving. Er zijn geen gegevens bekend van baby’s die gehoorschade opliepen in de baarmoeder, ook niet op stevige rockconcerten en dergelijke.”

Conclusie: De baby zelf gaat in ieder geval geen last ondervinden van de motorrijdende moeder. Doe waar je jezelf goed bij voelt!

Bron: Moto-Baron