Minister geeft oordeel nieuw wijzigingsvoorstel: ‘Afschaffen sanctie onverstandig’

“De Minister gaf gisteren haar oordeel over het wijzigingsvoorstel van de SP en de gevolgen daarvan. Het lijkt mij onverstandig.” Dat schrijft VVD-kamerlid Remco Dijkstra op zijn Facebookpagina. Aannemelijk is dat Dijkstra doelt op de mening van Minister Cora van Nieuwenhuizen over het amendement van CDA, SP, D66 en PVV, waarin ze de sanctie af willen schaffen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Eigenlijk zou er afgelopen week gestemd worden over de WRM (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen). Op verzoek van de VVD werd deze stemming met een week uitgesteld. Reden voor het verzoek was dat de VVD eerst een oordeel wilde van de Minister over het voorstel van CDA, SP, D66 en PVV. In het voorstel stellen zij voor om de sanctie af te schaffen en instructeurs de mogelijkheid te geven om iedere zes maanden te herkansen, met tussentijdse bijles op de niet behaalde onderdelen van de bijscholing. In plaats van de sanctie stellen zij voor om de instructeur te confronteren met oplopende kosten voor bijles en praktijktoets, die op kunnen lopen in de duizenden euro’s.

Minister tegen afschaffen sanctie

De Minister vond een eerdere versie van hetzelfde voorstel te ver af staan van het wetsvoorstel. De VVD wilde graag weten wat de Minister vindt van het gewijzigde voorstel. Naar verwachting in zij tegen het afschaffen van de sanctie. Hiermee sluit zij aan bij BOVAG, IBKI, VRB en FAM, die allen fel tegen het afschaffen van de sanctie zijn. Een grote meerderheid van de instructeurs is echter voor het afschaffen van de sanctie.

Dijkstra op Facebook

Dijkstra schrijft op Facebook: “Dinsdag stemmen we over een wijziging in de wet (Wet Rijonderricht Motorvoertuigen 1993) die de kwaliteit van rijscholen moet verbeteren. Er is jarenlang door velen intensief over gesproken. Aanleiding waren de excessen in de branche. Aanbieden rijlessen in natura, eindeloos lessen zonder kans op slagen, verkeerd les geven, zelf de regels niet toepassen of überhaupt kennen etc..in de economische crisistijd kwamen er velen op af, je kon makkelijk geld verdienen en de drempel om les te gaan geven was te laag. Gevolg: rare snuiters die je niet wil en cursisten die uiteindelijk gedupeerd werden.

Op laatste moment kwam tijdens het eerste debat in de Tweede Kamer een gewijzigd voorstel vanuit andere partijen waarmee volgens de VVD de kern van wet onrecht wordt aangedaan. Namelijk het verwijderen van de mogelijkheid om foute instructeurs de bevoegdheid om les te geven af te kunnen nemen. Dat vind ik wel nodig en dient ten alle tijden zorgvuldig te gebeuren. Je wilt niet de verkeerde het werk ontzeggen, maar als ‘foute’ instructeurs eindeloos les blijven geven worden leerlingen uiteindelijk gedupeerd.  De rijschoolbranche kent vele serieuze professionals. De kwaliteit moet wel omhoog. De minister gaf gisteren haar oordeel over het wijzigingsvoorstel van de SP en de gevolgen daarvan. Het lijkt mij onverstandig.