Minister: Verkeersveiligheid voorop bij introductie nieuwe technieken in de auto

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) benadrukte gisteren op de High Level bijeenkomst Automated and Connected Driving in Göteborg dat veiligheid bij de introductie van nieuwe technieken voor in de auto van het grootste belang is. Nederland roept andere landen en de automotive industrie uit samen een ISO standaard te ontwikkelen voor een ‘rijbewijs voor de auto’ ( een software drivers licence). Om zo Europa voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen in de automotive sector.

VERJO

— Advertentie —

Minister Cora van Nieuwenhuizen: “Je hebt maar een kans om het goed te doen. Als mensen voor het eerst kennismaken met nieuwe technologieën, moet deze ervaring een positieve zijn”, Aandacht voor verkeersveiligheid, privacy en beveiliging is van groot belang bij de introductie van nieuwe technieken in het verkeer.” De rijksoverheid stelt dat voor een veilig gebruik van nieuwe technieken in de auto bestuurders eerst moeten weten wat er in hun auto zit en hoe ze deze technieken het beste kunnen gebruiken. Daarom is de minister in gesprek met de automotive industrie en de ANWB om de kennis van en de ervaringen met deze systemen te verhogen. Ook in Göteborg heeft zij dit onderwerp geagendeerd.

'Rijbewijs voor de auto'

Ook werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de RDW en het CBR samen aan een “rijbewijs voor de auto” een zogenoemde “software drivers licence”. Nederland nodigt andere landen en de automotive industrie uit om hiervoor samen een ISO standaard te ontwikkelen. Zo’n rijbewijs in combinatie met de huidige type goedkeuringen en aandacht voor veilige software helpt Europa voorbereid te zijn op innovaties in de automotive sector.

Testrit zelfrijdende auto

In Nederland is het nu ook mogelijk om testritten te maken met zelfrijdende auto’s met een bestuurder in de auto. In controleerde situaties leert de auto zich aan te passen aan het verkeer. Daarnaast ligt de experimenteerwet voor testen met een bestuurder op afstand ter bespreking in de Eerste Kamer.