Ministerie zegt toe dat er geen btw over bpm komt

auto

Er zal geen btw komen over bpm. Dat heeft heeft de staatssecretaris van Financiën in antwoord op Kamervragen van VVD-kamerlid Helma Lodders bevestigd, schrijft BOVAG.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In het Belastingplan staat een aanpassing van de bpm-regels die inhoudt dat het moment waarop de hoogte van de bpm bepaald wordt én het moment waarop de bpm betaald moet worden, ergens in 2021 of 2022 gaan samenvallen met het moment van eerste registratie, ook wel deel 1a genoemd. 

Kortom: dat zou ervoor kunnen zorgen dat straks ook btw zou moeten worden betaald over de afgedragen bpm.

Onbedoeld

Bovag trok aan de bel bij het ministerie van Financiën, want het zou waarschijnlijk een onbedoeld effect zijn.  Nu is die verzekering gekomen en staat hij ook zwart op wit. Staatssecretaris Hans Vijlbrief schreef: "[…] ben ik met de branche in gesprek om te bezien of er nog verduidelijkingen in het wetsvoorstel kunnen worden gemaakt zodat alle eventuele onduidelijkheid op dit punt wordt weggenomen."

Duidelijkheid

"Nieuwe en gebruikte auto’s dreigden gemiddeld duizend tot tweeduizend euro duurder te worden. En campers soms nog veel meer", zegt algemeen voorzitter van BOVAG Han ten Broeke hierover. 

"Zeer ongewenst in deze tijden waarin de nieuwverkoop fors terugloopt. De overheid speelt met de autobelastingen en subsidies een steeds grotere en negatieve rol in de showroom. Goed dat de door ons gevraagde duidelijkheid er nu ook is gekomen. Voor de branche en voor de Belastingdienst. We zijn blij met de steun van Helma Lodders, die er middels Kamervragen voor zorgde dat de staatssecretaris opheldering verschafte."