Ministerraad akkoord met VOG voor rijinstructeurs

Wie in de toekomst rijinstructeur wil worden of blijven, moet een Verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen vanmiddag bekendgemaakt.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Hiermee komt de minister tegemoet aan een breedgedragen wens vanuit de branche. Volgens haar klagen rij-instructeurs al langer over onder meer mensen die veroordeeld zijn voor 'geweld, omkoping of oplichting, echt serieuze delicten'. 

'Leerlingen zijn vaak jong. De lessen vinden bovendien vaak plaats in een een-op-een situatie met een ongelijkwaardige relatie. Dat maakt kwetsbaar en daarom is het des te belangrijker dat het contact tussen de leerling en de instructeur integer is', aldus de minister in een verklaring. 'De maatregel tot een wettelijke verplichting tot een verklaring omtrent gedrag helpt om de kandidaat te beschermen en een veilige werkplek voor examinatoren te creëren.'

Geen garantie

De VOG hing al langer boven de markt, maar er bestonden twijfels over het nut en noodzaak van een VOG. Hoewel een VOG geen garanties is voor goed gedrag, spreekt Van Nieuwenhuizen wel van een 'belangrijke drempel', waarmee ongeschikte instructeurs uit het vak kunnen worden geweerd.

"Om te komen tot een professionelere branche is dit een goede stap. Wij zijn er zelf ook al jarenlang voorstander van en hebben er in het verleden meermaals bij het ministerie voor gepleit", aldus Gijs Kantelberg van De VerkeersAcademie, opleidingsinstituut voor rijinstructeurs. Of de invoering van de VOG grote gevolgen zal hebben is de vraag. "Wij krijgen wel eens de vraag of iemand rijinstructeur mag worden, omdat hij of zij een misdrijf had begaan. We hebben het dan over een enkeling. Maar elke stap naar verbetering juichen we toe. Het zal voor een aantal rijinstructeurs wel betekenen dat ze binnen afzienbare tijd hun bevoegdheidspas kwijt gaan raken." Maar of die mensen gemist zullen worden...?