Moet je de hoge brandstofprijzen gaan doorberekenen?

Met bijna 1,80 voor een liter Euro95 gaan de benzineprijzen weer langzaam naar recordhoogte. En ligt de prijs 20 cent per liter hoger dan in december.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Als je kiest voor een lesauto die op benzine rijdt heb je als instructeur te maken met hoge brandstofprijzen. Voordeel van een benzineauto is dat ze wel snel optrekken en dat je er minder voor betaalt aan belasting en ze minder uitstoot geven dan een diesel en je er overal mee mag komen.

Een dieselauto kost je minder aan brandstof. Ten eerste kost een liter diesel je minder dan een liter benzine als je gaat tanken. Daarnaast kun je langer rijden met een volle tank diesel dan met een volle tank benzine. Een dieselauto gaat langer mee dan een benzineauto en kan heel wat meer kilometers op de teller aan dan een exemplaar dat op benzine rijdt. Daarnaast is een diesel zeker geschikt voor beginnende leerlingen. Nadeel van een diesel is zeker dat je er meer belasting voor betaalt. De gemiddelde diesel weegt meer dan een benzineauto en dat betekent een hoger belastingtarief. Daarnaast stoten ze ook meer viezigheid uit.

Lesprijzen omhoog?

Nu de brandstofprijzen in een paar maanden tijd flink zijn gestegen dient zich de vraag aan: moet je je lesprijzen aanpassen. Allereerst is de inflatie in maart uitgekomen op een kleine 3%. Dat betekent dat je het inkomen dat je uit de rijschool haalt ook met 3% moet stijgen, wil je op hetzelfde niveau blijven verdienen. Ook dat moet je doorberekenen in de lesprijs.

Ook de benzineprijs heeft een invloed. 20 cent per liter en 3 liter per uut, betekent een stijging van je lesprijs van 60 cent. Nogmaals om hetzelfde te verdienen. Dat is zo'n 5 euro per dag, 25 euro per week, 1250 euro per jaar. Zonder privekilometers en op basis van 40 uur per week.

Als je franchiset heb je geen invloed op de lesprijs. Als ondernemer wel. Op basis van een lesprijs van 45 euro per uur, zou je dus alleen al vanwege kostenstijgingen de lesprijs met 2 euro moeten laten stijgen.

Stof om na te denken, want veel collega's durven de prijzen niet te verhogen. Daarmee zijn ze een dief van hun eigen portemonnee.