Nauwelijks meer files in 2017

De ANWB presenteerde vlak voor de jaarwisseling de filecijfers van 2017. Hieruit blijkt dat de totale filezwaarte, de lengte keer de duur van de file, in Nederland in 2017 met 0,6 procent nauwelijks toegenomen is ten opzichte van 2016. Opmerkelijk omdat het verkeer wel toenam en aangezien de filezwaarte de afgelopen jaren telkens fors toenam.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Voor een groot deel is de beperkte toename toe te rekenen aan de verbeterde infrastructuur in de regio Amsterdam. Het afgelopen jaar waren de ochtendspitsen daar een stuk minder druk dan vorig jaar.

Verbeterde infrastructuur

Het afgelopen jaar zijn diverse werkzaamheden rond Amsterdam afgerond  van het project Schiphol-Amsterdam-Almere, wat de infrastructuur flink verbetert heeft. In 2016 stonden er juist langere files door de hinder die de werkzaamheden opleverden. In het afgelopen jaar konden automoblisten profiteren van het resultaat en daalde de filezwaarte in deze regio met 20 procent. Het project Schiphol-Amsterdam-Almere is pas in 2026 helemaal afgerond.

Filegroei rond Utrecht

Filegroei zien we in 2017 vooral in de regio Utrecht. De totale filezwaarte steeg het afgelopen jaar met 30 procent. Met name op de A2 en de A27 maar ook op het onderliggende wegennet in deze regio kregen automobilisten te maken met meer vertraging.  De regio Rotterdam volgt met een toename van 15 procent.   

 

Bekijk alle filecijfers op de website van de ANWB »