Nederlandse vliegende auto mag van RDW de weg op

palv vliegende auto

Een van de vliegende auto's van het Nederlandse bedrijf Pal-V is door de RDW goedgekeurd voor de openbare weg. Het gaat om de PAL-V Liberty. Hiermee is het bedrijf weer een stap dichterbij gekomen bij het uitbrengen van de vliegende auto.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het bedrijf is er nog niet helemaal, want het moet nog wel toestemming krijgen om de lucht in te mogen. Maar de realiteit komt steeds dichterbij. 

Uitdaging

'Onlangs heeft de Liberty de strenge Europese toelatingsproeven voor de weg doorstaan ​​en mag nu met een officieel kenteken de straat op. Dit voltooide een rigoureus en uitgebreid rijtestprogramma dat sinds februari 2020 op testbanen werd uitgevoerd. Van hogesnelheidsovalen, rem- en emissietests tot testen op geluidsoverlast, de PAL-V is nu klaar om de weg op te gaan', zegt het bedrijf. 

"We werken al jaren samen met de wegbeheerders om deze mijlpaal te bereiken. De opwinding die je voelt in het team is enorm. Het was een hele uitdaging om een ​​"gevouwen vliegtuig" alle toelatingsproeven te laten doorstaan", zegt Mike Stekelenburg, CTO van PAL-V.

Opleiding

Het gevaarte mag nu duurtesten gaan doen op de weg. Dat zal een blikvanger zijn, want iedereen kan nu getuige zijn van de PAL-V op de Europese wegen. 

Hans Joore is een testrijder van de PAL-V. Hij zegt dat hij kippenvel kreeg toen hij er voor het eerst in reed. “Het was geweldig om het voertuig tot leven te horen komen en het was geweldig om ermee te rijden. Hij is erg soepel en reageert goed op de besturing en met een gewicht van slechts 660 kg accelereert hij erg goed. De algehele ervaring is als een sportwagen. Het voelt sensationeel aan." 

Pal-V geeft aan dat er veel interesse is in de vliegende auto. Aangezien 80% van de toekomstige PAL-V-carflyers nieuw is in de luchtvaart, zijn sommigen van hen begonnen met de opleiding voor een gyroplane-vliegbrevet aan de PAL-V FlyDrive Academy. Zal dit het begin zijn van een hele nieuwe tak in de rijscholenbranche?

Kijk hier hoe de auto door Rotterdam rijdt: