Nieuwe bijscholing: 'Omgaan met voorrangsvoertuigen'

brandweer

Er is een nieuwe bijscholing voor rijinstructeurs bijgekomen. Namelijk 'omgaan met voorrangsvoertuigen'. Ontwikkelaar en directeur van De Verkeersacademie Gijs Kantelberg vertelt wat deze nieuwe bijscholing inhoudt.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het kan een klein paniekmomentje opleveren. Je ziet een ambulance aankomen, maar je weet even niet hoe je moet uitwijken om ruimte te maken. Hoe te handelen als een voorrangsvoertuig (een hulpdienst) je nadert? 

Een vrij belangrijke vraag, die niet altijd terugkomt in de basisrijopleiding, zegt Gijs Kantelberg van De VerkeersAcademie. "Chauffeurs van dit soort hulpdiensten lopen er tegenaan dat weggebruikers maar wat doen." 

Gevaarlijke situaties

En dat kan nog wel eens een gevaarlijke situatie opleveren. "Het komt geregeld voor dat weggebruikers, met de beste bedoelingen, door rood rijden om ruimte te maken. Maar sommige dingen moet je vooral niet doen." 

Kantelberg merkte dat er veel vraag was naar een meer eenduidige richtlijn over hoe te handelen bij voorrangsvoertuigen. "Het zit niet in de rijopleiding en ook niet in de theoriecursus. Daarom hebben wij deze bijscholing ontwikkeld, in samenwerking met specialisten."

Specialisten

Deze bijscholing heeft alle informatie op het gebied van voorrangsvoertuigen. "Hoe het met de wetgeving zit, wat de meest wenselijke situatie is. Het is een zinnige bijscholing voor elke rijinstructeur." Kantelberg geeft aan dat grote rijscholen de bijscholing ook incompany kunnen doen. "Het onderwerp levert leuke gesprekstof op en rijinstructeurs gaan met elkaar in discussie over de aanpak."

"En deze bijscholing mede is ontwikkeld door mensen die op deze hulpdiensten rijden. Ze werken bij de Koninklijke Marechaussee, rijden elke dag met voorrangsvoertuigen en zijn nu docenten voor hulpdienstwagens. Specialisten die niets anders doen en die uit eerste hand weten welke situaties er voorkomen."

Vol

Dat er behoefte is aan de bijscholing blijkt, want de eerste cursus in Nieuwegein zit al vol. "Maar gelukkig hebben we nog andere cursusdata in Nieuwegein, Best en Amsterdam."

Amsterdamdonderdag5 november
Nieuwegeinvrijdag20 november
Bestdinsdag1 december


Om meer over de bijscholing te weten te komen, klik dan hier.