Nieuwe brandstof aan de pomp: HVO 100

tanken

HVO 100 is een nieuwe diesel die bij een aantal tankstations al is tanken. Met deze brandstof zou de CO2 uitstoot tot 90 procent worden verminderd. Tenminste dat beweert de producent Neste uit Finland, schrijft het AD.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

HVO 100 staat voor Hydrotreated Vegetable Oil, een circulaire brandstof die wordt gewonnen uit afval in de brandstofraffinaderij in Rotterdam.

Afval

De brandstof bestaat uit afvalvetten, restvetten en plantaardige oliën. Door een zuivering en behandeling bij hoge temperatuur met watersof, zou de brandstof dezelfde chemische samenstelling krijgen als een fossiele diesel. Nu worden deze afvalproducten gebruikt om er een fossielvrije diesel van te maken.

De roetvorming zou minder zijn, en omdat de planten die gebruikt zijn al CO2 hebben opgenomen, compenseert dit de uitstoot tijdens het rijden, zeggen Tamoil en Neste zelf. 

Geen investeringen

Het bedrijf geeft aan dat er geen investeringen nodig zijn om deze brandstof te gebruiken en kan ook gemengd worden met fossiele diesel. PSA heeft de brandstof goedgekeurd voor alle Peugeots, Citroëns en DS’en met een Euro 5- of Euro 6-dieselmotor, schrijf het AD. Aan de pomp kan je HVO in binnen- en buitenland herkennen aan het label XTL. De prijs is wel wat duurder en de diesel is ook nog niet overal verkrijgbaar, er is een beperkte productie.

Neste My Renewable Diesel valt nu te tanken bij Tamoil in Akkrum, Alkmaar, Amersfoort, Andijk, Beesd, Bergeijk, Bergen op Zoom (Van Konijnenburgweg), Berkel en Rodenrijs, Den Haag, Drachten, Edam, Eethen, Eindhoven (Sint Bonifaciuslaan), Emmeloord, Harderwijk, Heerlen, Hilversum, Leeuwarden, Maastricht, Marrum, Meppel (Rabroekenweg), Oegstgeest, Ossendrecht, Oud-Beijerland, Purmerend, Scheemda, Steenbergen (Van Bredastraat), Suameer, Tilburg (Ringbaan-Noord), Valkenswaard, Veghel, Winsum en Wolvega.