Onderzoek naar gebruik ADAS tijdens rijopleiding en rijexamen

Het CBR en SWOV starten een onderzoek naar het gebruik van ADAS tijdens de rijopleiding en onderzoeken of rijtaakondersteunende systemen gebruikt worden tijdens het afrijden.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Per 1 januari 2016 is het gebruik van rijtaakondersteunde systemen (ADAS, advanced driver assistance systems) op vrijwillige basis toegestaan tijdens het praktijkexamen voor het B-rijbewijs. Wanneer de kandidaat hier daadwerkelijk gebruik van maakt, dan wordt deze niet beoordeeld op het toepassen van het systeem zelf. De kandidaat wordt beoordeeld op het goed kunnen uitvoeren van de rijtaak in samenhang met het gebruik van de diverse ondersteunende systemen in de auto.

Balans opmaken

Het CBR wil nu de (voorlopige) balans opmaken en onderzoeken of specifieke rijtaakondersteunde systemen wel of niet gebruikt worden bij het afrijden. En of ADAS onderdeel is van de rijopleiding. Voor het onderzoek ondervraagt het CBR de, door hun genoemde, specialisten op dit gebied: de examinatoren en de rijinstructeurs.

Resultaten deze zomer

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de SWOV (stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid). De resultaten van dit onderzoek worden deze zomer verwacht.