Nieuws voor rijscholen

CBR schrapt 44 arbeidsplaatsen

Onderzoek naar gebruik ADAS tijdens rijopleiding en rijexamen

woensdag 16 mei 2018 | Miranda Schenkhuizen

Het CBR en SWOV starten een onderzoek naar het gebruik van ADAS tijdens de rijopleiding en onderzoeken of rijtaakondersteunende systemen gebruikt worden tijdens het afrijden.

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

Per 1 januari 2016 is het gebruik van rijtaakondersteunde systemen (ADAS, advanced driver assistance systems) op vrijwillige basis toegestaan tijdens het praktijkexamen voor het B-rijbewijs. Wanneer de kandidaat hier daadwerkelijk gebruik van maakt, dan wordt deze niet beoordeeld op het toepassen van het systeem zelf. De kandidaat wordt beoordeeld op het goed kunnen uitvoeren van de rijtaak in samenhang met het gebruik van de diverse ondersteunende systemen in de auto.

Balans opmaken

Het CBR wil nu de (voorlopige) balans opmaken en onderzoeken of specifieke rijtaakondersteunde systemen wel of niet gebruikt worden bij het afrijden. En of ADAS onderdeel is van de rijopleiding. Voor het onderzoek ondervraagt het CBR de, door hun genoemde, specialisten op dit gebied: de examinatoren en de rijinstructeurs.

Resultaten deze zomer

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de SWOV (stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid). De resultaten van dit onderzoek worden deze zomer verwacht.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!