Onderzoek politie en OM en Kamervragen na sluiting Verkeersschool Aalbregt

De politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar aanleiding van de sluiting van Verkeersschool Aalbregt in Zoetermeer. De rijschool, die volgens haar website, genoodzaakt is alle werkzaamheden te staken heeft sinds het eerste statement op de website niets meer van zich laten horen. Intussen uitten op facebook honderden gedupeerde leerlingen hun ongenoegen en stelt ook de politiek vragen. Opnieuw laait de discussie op over het belang van een keurmerk voor rijscholen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De rijschoolhouder verklaarde op de website dat zijn rijinstructeurs, evenals hijzelf, bedreigd werden met de dood en onder politiebescherming ondergedoken zouden zijn. Gisteren hoorden wij van de VRB dat dit niet het geval zou zijn maar dat de rijschoolhouder al enige tijd op vakantie zou zijn in Spanje. Peter van Neck verklaarde zelfs een speciaal mobiel nummer ontvangen te hebben om Aalbregt daar te bereiken. Inmiddels krijgt de VRB de rijschoolhouder echter ook niet meer te spreken en wordt er op internet gesproken over een vlucht naar Spanje. De politie kan niet bevestigen dat Aalbregt onder politiebescherming zou zijn ondergedoken.

Ernstige klachten

Volgens de politie en justitie gaat het hier wel om ernstige klachten van de gedupeerden en van de eigenaar van de rijschool schrijft Hart van Nederland.,,,Als het onderzoek aanleiding geeft om met meer gedupeerden in contact te komen, zal er een speciaal e-mailadres worden geopend”, aldus de politie. Meer kan de politie op dit moment niet kwijt. Behalve circa 4000 leerlingen zijn ook negentig rijinstructeurs en een theoriebedrijf door het faillissement getroffen.

 

Kamervragen

Kamerlid Gijs van Dijk van de PvdA stelt intussen Kamervragen. Hij vindt dat Minister ervoor moet zorgen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor de leerlingen van de Verkeersschool. Hij roept op over te gaan tot de invoering van een kwaliteitskeurmerk om de kwaliteit van rijscholen te waarborgen. Van Dijk tegen Hart van Nederland: “Het is een drama. Het gaat om duizenden leerlingen die heel veel geld hebben geïnvesteerd dat ze nooit meer terugzien. En om honderden instructeurs die hun baan kwijt zijn”, aldus Van Dijk.

Kwaliteitskeurmerk

Ook Kamerlid Remco Dijkstra van de VVD betreurt de huidige situatie vertelt hij Rijschoolvandaag.nl. Dijkstra:”Vreselijk wat hier aan de hand is. Ik maak me grote zorgen over de kwaliteit in de rijschoolbranche. De VVD heeft eerder gepleit voor het kunnen aanpakken van verkeerde rijscholen. Helaas werd dit door SP, PVV, D66 en CDA verspeeld bij het vaststellen van de nieuwe WRM en wilde de Tweede Kamer hier niet aan. De versnippering van de rijschoolbranche is mij een doorn in het oog. Ik sluit niet uit dat de rijksoverheid dadelijk strenge eisen en een keurmerk oplegt waardoor naast prutsers ook goedwillende kleine rijscholen het loodje gaan leggen.”
 
In 2014 heeft de Tweede Kamer al een motie aangenomen voor de introductie van een kwaliteitskeurmerk voor rijscholen. Daar is volgens Van Dijk niets van terechtgekomen. Hij wil dit nu alsnog. “Je betaalt veel geld, vaak in één keer, en dan ga je er vanuit dat je goede lessen krijgt en je examen kan volgen. Ik vind dat we moeten werken aan een kwaliteitskeurmerk en daarom gaan we vragen stellen aan de minister. Er is namelijk geen enkele controle op rijscholen. Als je een wildgroei hebt aan rijscholen heb je er ook dit soort mensen tussen zitten. Als er een keurmerk komt moet je voordat je een rijschool begint laten zien dat je voldoet aan de regels en kwaliteit kunt leveren.”

Rijleskeurmerk

Ook Jos Post, voorzitter van branchevereniging LBKR vindt dat het keurmerk nu doorgang moet vinden. Post: “Dit is het moment om door te pakken met het rijleskeurmerk. Deze zaak geeft aan dat er nog steeds misstanden kunnen bestaan. Het rijleskeurmerk, dat wij eerder hielpen opzetten samen met het Centrum van Certificatie, is een onafhankelijk keurmerk dat kan helpen de kwaliteit van rijscholen te waarborgen. Het keurmerk controleert onder andere het slagingspercentage, verzekering en of een rijschool alles wel op orde heeft. Zo kunnen we dergelijke gevallen voorkomen. Daar moeten we nu op inzitten” Post vindt het belangrijk dat consumenten zich ook bewust zijn dat lessen die voor te lage (pakket)prijzen worden aangeboden geen goede aankoop zijn:”Een goede rijschool heeft alles op orde, een goede verzekering, degelijke auto, alle zaken geregeld en dat zie je terug in een hogere lesprijs.”