Zorgen om risico’s maaltijdbezorger op e-bike

Pizzabezorgers staan steeds vaker met een elektrische fiets bij de klant voor de deur. Het ziet er lekker duurzaam uit, maar het is voor ondernemers ook goedkoper. Geen helmplicht, geen rijbewijs en ook een verzekering is niet verplicht. Volgens de Vereende kan het besef van de risico’s die de maaltijdbezorgers lopen echter een stuk beter.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Op de eigen website schrijft de Vereende dat er onduidelijkheid kan bestaan over de verzekeringsdekking die voor e-bikes geldt. Als er slechts trapondersteuning is en de maximumsnelheid voor ondersteuning is begrensd op 25 kilometer per uur, dan geldt er geen verzekeringsplicht. Als er toch schade wordt veroorzaakt, dan geldt de AVB niet omdat de elektrische fiets als motorvoertuig wordt gezien. De AVP geldt niet bij zakelijk gebruik.

Er is volgens de Vereende wel een uitzondering. Bij sommige verzekeraars worden motorvoertuigen die van de werknemers zelf zijn toch ingesloten op de AVB, mits er geen andere verzekering voor het voertuig geldt. Maar dan mag de pizzeria of sushibar dus niet de eigenaar zijn van de elektrische fiets.

 

verzekeren.vereende.nl/kennisbank/schade-door-elektrische-bezorgfietsen-niet-gedekt-op-avb/ »

www.amweb.nl/schade/nieuws/2019/06/vereende-waarschuwt-voor-onverzekerde-maaltijdbezorger-op-e-bike-101117769 »