Online je rijbewijs verlengen is al mogelijk in Arnhem

Online je rijbewijs verlengen en deze twee dagen later al ophalen. In Arnhem kan het sinds deze week. Arnhem is de eerste van vijftien gemeenten waar het online verlengen van je rijbewijs mogelijk wordt.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Tijdens het experiment, dat Arnhem als eerste inluidde, kunnen mensen hun rijbewijs online verlengen en al twee dagen later het rijbewijs ophalen.. In de komende maanden sluiten nog veertien andere gemeenten aan. Het gaat om Albasserdam, Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik-Ido-Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. De proef duurt minimaal een jaar.

Alleen verlengen kan online

Het online aanvragen van het rijbewijs kan alleen bij het verlengen van het rijbewijs. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ,,Als je je rijbewijs wilt verlengen, moet je nu nog twee keer naar het gemeentehuis. Eerst om de verlenging aan te vragen, daarna om het rijbewijs op te halen. Dat moet gemakkelijker worden."

Foto's minder fraudegevoelig

Bij de digitale verlenging moet de aanvrager eerst een pasfoto laten maken bij een erkende fotograaf. Een overzicht van erkende fotografen is te vinden op de website van de RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer. De fotograaf stuurt de foto daar digitaal heen. Zodra de foto is goedgekeurd, kan de aanvrager met zijn DigiD online de verlenging van het rijbewijs regelen. Door de digitale aanlevering is de kwaliteit van de foto’s op de rijbewijzen goed en zijn de foto's minder fraudegevoelig, aldus de minister.

 

Meer via »