Nieuws voor rijscholen

Motor snelweg

Onrust onder rijinstructeurs door verplichte aanwezigheid bij AVD-examen

vrijdag 31 augustus 2018 | Miranda Schenkhuizen

Onlangs werd door het CBR bekend gemaakt dat het AVD-examen vanaf 1 september verplicht moet worden afgenomen in het bijzijn van een wettelijk bevoegde motorinstructeur. Bij voorkeur de instructeur van wie de kandidaat les heeft gekregen. Dit leidde afgelopen week tot onrust onder rijinstructeurs.

Lesautolease.nl (advertentie)

Voor veel rijscholen is het lastig ervoor te zorgen altijd aanwezig te zijn bij het examen (red.: bij andere examens is het niet verplicht). Maar ook ontstond er onduidelijkheid over de rol van de instructeur tijdens het examen. De bedoeling is dat de instructeur aanwijzingen geeft tijdens het examen door de portofoon terwijl de examinator de auto bestuurt en de kandidaat beoordeelt. Er ontstond naar aanleiding van deze rol al snel discussie over invulling ervan en de verplichting voor de rijinstructeur.

Onduidelijke rol instructeur

Een bijzondere rol vindt ook rijschoolhouder Ernest Alvaras van Veronica Verkeersschool uit Utrecht:” Ik begrijp niet goed waarom deze verplichting er is voor de instructeur” vertelt Alvaras, “Het examen wordt afgenomen door het CBR, niet door de rijinstructeur. Ik vraag mij dan ook af hoe deze constructie hiërarchisch in elkaar steekt. De examinator geeft de aanwijzingen en de instructeur geeft deze door. Welke rol heeft de instructeur dan? Wie is de instructeur in dit verhaal en waar komt deze verplichting vandaan?”.

In opdracht van examinator

Een woordvoerder van het CBR wilde de nieuwe regel wel toelichten aan Rijschoolvandaag.nl: “De opleider rijdt nu ook al mee. De taak van de opleider is om de opdrachten van de examinator door te geven aan de kandidaat via de communicatieapparatuur. Ook als de kandidaat voor een situatie gewaarschuwd moet worden, verzorgt de opleider dit in opdracht van de examinator.” Het lijkt er dus op dat de instructeur enkel in opdracht van de examinator communiceert en dat dus ook de examinator leidende is tijdens het examen.

Aansluiten op de rijles

Op de vraag waarom de instructeur verplicht aanwezig moet zijn laat het CBR weten:” We doen dit, omdat we daarmee aansluiten op de communicatie tijdens rijles en omdat we met de communicatieapparatuur verbaal kunnen waarschuwen. Daarbij kan de examinator zijn aandacht bij zijn eigen rijden en de beoordeling van de kandidaat houden én de kandidaat wordt niet belast met onnodige geheugenopdrachten.”


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!