Ook CBR zet zich in voor veilig gebruik ADAS

Sinds kort krijgen geslaagde kandidaten voor het praktijkexamen van de CBR-examinatoren een zakje ADAS-autodrop. Op het zakje staat de link naar de game https://slimonderweg.nl/, waarmee (beginnend) automobilisten op speelse wijze leren welke rijhulpsystemen er in de auto zijn en hoe je deze op een veilige manier gebruikt. Ook kunnen leerlingen prijzen winnen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het CBR vindt het belangrijk dat ADAS (Advanced Drivers Assistance Systems) veilig en verantwoord gebruikt worden. En dat start bij de beginnende bestuurder, de examenkandidaat. Daarom heeft het CBR zich aangesloten bij de ADAS-alliantie, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ADAS-alliantie wil zich inzetten om het veilig gebruik van ADAS de komende drie jaar met minimaal 20 % te verhogen. ADAS helpen immers de mens achter het stuur. En kunnen positief bijdragen aan de verkeersveiligheid. Voorwaarde is wel dat de mens goed met de ondersteunende systemen om kan gaan. Een grotere uniformiteit in deze systemen helpt daarbij.

Onderzoek

Om het gebruik van ADAS tijdens het rijexamen een grotere rol te kunnen geven, doet het CBR samen met TU Delft en andere partijen onderzoek naar veilig en verantwoord gebruik van ADAS. Ook werkt het mee aan een goede voorlichting hierover. Zoals met behulp van de zakjes autodrop.

Verkeersveiligheid

Eerder concludeerde het SWOV al dat ADAS een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid, mits ze correct gebruikt worden. En dat gebeurd nog lang niet altijd. Ook opleiders zetten zich in om het gebruik van ADAS te promoten tijdens de rijlessen. Zo introduceerde de VerkeersAcademie onlangs een bijscholing die instructeurs vertrouwd maakt met het gebruik van ADAS.