Opleiders delen zorgen Minister bij invoering amendement niet

Eerder vandaag schreven wij al over de reactie van Minister Cora van Nieuwenhuizen op het gewijzigde amendement op de WRM. De Minister ontraadt het amendement omdat zij het geen goed idee vind als rijinstructeurs onbeperkt kunnen herkansen. Ook voorziet zij problemen bij de uitvoering van het amendement. Deze liggen onder andere op het gebied van bijscholing en de reorganisatie hiervan. Opleiders die RijschoolVandaag.nl sprak, geven aan dat de Minister zich op dat vlak geen zorgen hoeft te maken..

VERJO

— Advertentie —

De Minister stelt dat er behoorlijk wat tijdverlies in de WRM plaats kan vinden door bijvoorbeeld:
- Het bepalen van de onderdelen waarop de instructeur als onvoldoende kan worden beoordeeld en de daaraan verbonden praktische bijles.
- Het nader bepalen van de studielast en de inhoud van de praktische bijles.
- Het benaderen van marktpartijen voor het ontwikkelen van deze bijlessen en het opzetten van een stelsel van certificering daarvoor.
 

Bijscholing kan snel geregeld worden

Wilbert van Beersum (LBVI) is van mening dat de lessen wel degelijk snel ingericht kunnen worden: ”Ik denk zeker dat deze zaken snel geregeld kunnen worden. Ik voorzie geen problemen, Wij werken vaker samen met IBKI in de ontwikkeling van bijscholing en kunnen snel schakelen mocht het amendement aangenomen worden. Mijn uitgangspunt is altijd om de kwaliteit van de bijscholing te waarborgen, maar ook daarbij voorzie ik geen problemen.”

Geen moeite sanctie af te schaffen

Van Beersum heeft er geen moeite mee de sanctie af te schaffen:”Ik sluit mij aan bij de visie van IBKI betreffende de inrichting van de bijscholing maar denk dat die sanctie er best af kan. Zij willen er naartoe werken dat mensen die goed scoren op de praktijkbegeleiding straks maar één keer in de zeven jaar bijscholing hoeven te volgen en mensen die slecht scoren vaker. Door mensen die zakken, zoals in het amendement staat, zelf op te laten draaien voor de kosten, die hoog op kunnen lopen, maak je het echt niet aantrekkelijk te moeten herkansen. Niemand wil ieder keer duizend euro meer kwijt zijn aan bijscholing.”

Het lijkt erop dat IBKI geen navraag gedaan heeft bij de opleiderverenigingen voorafgaand het uitgebrachte advies aan de Minister. Zij delen de zorgen betreffende de bijscholing in ieder geval niet. Ook Gijs Kantelberg (VVB) is er namelijk van overtuigd dat opleiders op korte termijn een goede bijscholing kunnen aanbieden. Kantelberg: "We verzorgen zulke trajecten namelijk al bij rijscholen die hun kwaliteit naar een hoger plan willen tillen. Zo'n begeleidingstraject is helemaal compleet met portfolio's, begin-, tussen- en eindmeting. Deze  trajecten laten echt schitterende resultaten zien. En ik denk dat het daarom te doen is, toch?"