Overspannen leraren inzetten als buschauffeur

Bijna overspannen leraren als buschauffeur inzetten. Zo probeert Gerard Hermsen van Pouw Busvervoer het tekort aan chauffeurs op te vangen. Zo vertelt hij in een interview met RTL-Z. Hermsen: "Van de 83 leraren die ik sprak, vonden 70 het enorm interessant".

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Hermsen, zelf buschauffeur en woordvoerder van Pouw Busvervoer, sprak met tientallen docenten. Hermsen: "Er zijn zoveel mensen van in de 50 of 60 die echt nog even moeten werken, maar aan het eind van hun Latijn zitten. Sommigen van hen zaten overspannen thuis, anderen geven aan op het randje te zitten. "Leraren hebben het echt zwaar", zegt Hermsen.

300 chauffeurs gezocht

“De helft van de leraren boven de vijftig jaar heeft wel eens te maken gehad met langere uitval”, Vertelt Hermsen in het interview met RTL-Z. "En wij zitten met een gigantisch chauffeurstekort. We hebben 300 medewerkers, willen er 300 bij, maar iedereen vist in dezelfde vijvers "

Jeugddroom

Daarom pakt Hermsen het anders aan. Hermsen: "Voor veel leraren wordt de spanning simpelweg te groot. Maar ik dacht: wat nou als er wat afwisseling zou zijn, door ze een of twee dagen per week op de bus te laten rijden? Voor veel mensen is dat een jeugddroom, dus dat biedt enorme kansen. Een dag per week de kop leegmaken op de bus, de rest van de dagen weer fris voor de klas.”

Rijbewijs kleine bus

Niet alle leraren hadden een rijbewijs en allen geen chauffeursrijbewijs maar ook daar zag Hermsen geen probleem in.  Pouw laat de zij-instromers een rijbewijs halen voor de kleine bus, tot 12 passagiers. Dan kunnen ze alvast gaan rijden, terwijl ze ondertussen opgeleid worden voor de grote bus. Aan het halen van een rijbewijs op kosten van Pouw zit wel een 0-urencontract voor twee jaar vast. Pouw heeft 140 lijnbussen in het openbaar vervoer, maar rijdt ook voor scholen of met touringcars op bestelling.

Onderwijsbond niet enthousiast

De Algemene Onderwijsbond is niet direct enthousiast over het plan, zegt een woordvoerder aan RTL-Z. "Leraren zijn graag leraar. Ze hebben passie voor het vak en het werk is mooi, maar ze hebben wel veel werkdruk", zegt een woordvoerder. "We denken niet dat het werkt om dan op de bus te gaan zitten. Vaker ontspannen en minder werkdruk, dat is de oplossing."

Lees hier het hele interview »